Szülővé válás

2019.03.16. 08:00

Vida Ágnes: a túl kényelmes élet is visszatarthat a gyerekvállalástól

Az elismert babapszichológus szerint a gyermekvállalás fenekestül felforgatja az életünk, de ezt azért látjuk drámainak, mert túl kényelmes az életvitelünk.

Forrás: Shutterstock

Vida Ágnes babapszichológus a Maszol.ro portálnak adott interjúban kiemelte: a számos külső és belső elvárás, illetve a sokakban megrendült önbizalom miatt is egyfajta versengés is tapasztalható az édesanyák között, ami megnehezíti a támogató kommunikációt, amelyre pedig egyébként sok gyermeket nevelő nőnek nagy szüksége volna. „Sok anyukán tapasztalom azt, hogy egy másik anyuka esetleg nem is versengésből azt mondja, hogy a gyermeke kezdetektől fogva átalussza az éjszakát, ez a másik anyukának esetleg rosszul esik. Az is lehet, hogy ezzel mindössze annyit akart mondani, hogy milyen büszke rá. A másik anyuka mégis úgy érzi, hogy ez egy versenyhelyzet és ez disszonanciát okozhat kettejük között” – fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, az is fontos, hogy a gyerekek ne csak egyfajta nevelési elvvel találkozzanak felcseperedésük során.

Ebben lehetnek segítségre a nagyszülők, rokonok. „Gyakorta az anyukák szeretnék, ha mindenki ugyanúgy csinálná a dolgokat, ahogy ők, de azzal a világon semmi gond nincs, ha mondjuk, az apukák vagy a nagymamák néhány dologban másképp járnak el, mint ahogy ők. Természetesen, ha nagy ellentétek vannak, akkor azokat tisztázni kell egymás között, de alapvetően az a jó, ha többféle nevelési elvvel találkozik a gyermek, hiszen az életben sem egyforma vagy egyformán kedves főnökei lesznek vagy csupa jó fej tanára, hanem lesznek ilyenek is meg olyanok is” – világított rá Vida Ágnes.

Vida Ágnes
Fotó: kismamablog.hu

A babapszichológus arról is beszélt, hogy szerinte a gyerekvállalással szembeni bátortalanságot az okozza, hogy sokan nehezen engedik el megszokott, kényelmes életvitelüket. „...a gyermekvállalás fenekestül felforgatja az életünk.

De szerintem ez azért merülhet fel manapság kifogásként, mert nagyon kényelmesen élünk. Nagyon sokan megteremtik maguknak az egzisztenciát, de úgy érzik, hogy ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak.

Pedig ha visszagondolunk az elmúlt évszázadokra, ez a probléma soha nem így fogalmazódott meg… Felmérés is mutatja azt, hogy az ’50-es években az, aki jól élt, még az is kevésbé élt jól, mint az, aki ma nem is olyan jól szituált vagy anyagilag elégedett. Sokkal több mindenünk van, mint a korábbi korokban, de emiatt kényelmesebbek is vagyunk, és nehezebben lépjük meg azt, hogy akkor jöjjön egy gyerek, aki valóban többe kerül, foglalkozni kell vele, időt és figyelmet kell rá szánni. Úgyhogy azt gondolom, igazából csak a kényelem hozza elő ezt az indokot” – vélte a szakember.

A teljes interjú a Maszol.ro portálon olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!