aggasztó

2018.05.23. 20:00

Virágzik a védett állatok illegális online kereskedelme

Kapható szinte minden az állati testrészektől, például szarvaktól vagy széklábbá preparált elefántlábaktól kezdve a fogságban felnevelt állatokig.

Former England cricketer Kevin Pietersen (L) and Britain's Foreign Secretary Boris Johnson visit the Heathrow dead shed at Custom House in Heathrow, west of London to see seized ivory and rhino horn and other items relating to the illegal wildlife trade on May 4, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Andrew Matthews

Fotó: AFP

Virágzik a védett állatok illegális online kereskedelme: egy állatvédő szervezet internetes kutatása során 5381 hirdetést talált 106 honlapon, amelyek 11 772 állatot vagy állati testrészt kínáltak eladásra Németországban, Oroszországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában.

Az International Fund for Animal Welfare (IFAW) állatvédő szervezet szerdai közlése szerint a hat héten át tartó internetes kutatás eredménye igazán aggasztó.

A kínált állatok és állati testrészek összértéke 3,2 millió euró (egymilliárd forint). Az esetek több mint négyötödében élő állatról volt szó: nagy részük vízi teknős (45 százalék), madár (24 százalék) és emlős (5 százalék).

A hirdetések 80-90 százaléka illegális – mondta Celine Sissler-Bienvenue, az IFAW Franciaországért és Afrika francia nyelvű területeiért felelős részlegének igazgatója.

A teknősökön kívül a feketepiacon nagy az érdeklődés a hüllők, például a kígyók, gyíkok és aligátorok iránt is, de a baglyok, ragadozómadarak, tukánok és darvak, valamint más védett állatok is népszerűek.

Az emlősállatok piaca még sokszínűbb. Kapható szinte minden az állati testrészektől, például szarvaktól vagy széklábbá preparált elefántlábaktól kezdve a fogságban felnevelt állatokig.

Illegálisan kínált élő állatokból a legtöbb Oroszországban van, például egy medve is.

Az IFAW szerint az egyes országok törvényhozása túl lassú ahhoz, hogy feltartóztassa az illegális kereskedelmet.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!