Szolnok/Mezőtúr

2017.09.19. 09:30

Pro Archivo díjat kapott a családkutató

A XX. Levéltári Napon átadott Pro Archivo­ díjak egyikét vehette át Szolnokon Ari Ilona.

Ari Ilona Pro Archivo díjat vehetett át

Fotó: Mészáros János

A megyében működő családkutató klubok megszervezésében nyújtott segítségéért, a levéltár és az amatőr családkutatók ­közötti kapcsolatépítésben játszott úttörő szerepéért díjazták a napokban.

A díjat azok munkájának elismerésére alapították, akik nem levéltári dolgozóként a levéltár munkáját önzetlenül és jelentős mértékben támogatták, s hagyományosan ez alkalommal adják át.

Bár Ari Ilona budapesti nyugdíjas üzemmérnök, hosszú évek óta foglalkozik családkutatással. Amikor nyugdíjba ment, családi történetekért kereste fel rokonait, illetve anyakönyveket böngészett, hogy minél teljesebb képet tudjon összeállítani ősei életéről.

Azt vallja, az anyakönyvek különösen érdekesek, mert nemcsak azt találjuk meg bennük, hogy ki volt az ősünk, mikor született, házasodott, s távozott az élők világából, hanem rengeteg más információt is, többek között helytörténeti jelentőségű dolgot is rejtenek.

Ari Ilona Pro Archivo díjat vehetett át
Fotós: Mészáros János

A mezőtúri Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület 2009-ben írt ki először családtörténeti pályázatot – gyakorlatilag családfakutatásra és a kutatási eredmények összefoglalására. Az első kiírásra három pályamű érkezett, és akkor a pályázók között volt Ari Ilona is.

Időközben létrejött az egyesület családkutató tagozata, immár a budapesti nyugdíjas vezetésével, és az újabb pályázatot, már a tagozat hirdette meg.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!