BALESETEK

2017.11.08. 10:30

Nálunk több volt az utóbbi időben a halálos baleset, mint a legtöbb megyében

Negyedévente, több különböző szempont alapján is összeveti a megyéket a Központi Statisztikai Hivatal. A közúti közlekedési balesetek számadatait megvizsgálva kiderül, hogy a halálos balesetek és az áldozatok aránya Bács-Kiskun megye után szűkebb hazánkban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb.

2017 első félévében 5,5 százalékkal több, kettőszázhetven személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami az országos balesetek 3,7 százalékát jelentette.

A súlyos sérüléssel járó balesetek száma ugyan tizenkettő százalékkal csökkent, a könnyebb sérüléssel járóké azonban hasonló mértékben emelkedett, és nyolccal több olyan baleset történt, ahol halálos áldozat is volt.

Ittasan héttel kevesebb (tizennyolc) balesetet okoztak, mint 2016 első hat hónapjában. A balesetek 6,7 százalékában játszott szerepet az alkohol fogyasztása.

A balesetekben háromszázhetvenhárman, tizenkettő százalékkal többen sérültek meg, mint 2016 első felében. A súlyos sérültek száma 6,7 százalékkal csökkent, a könnyen sérülteké tizennyolc százalékkal emelkedett, és a halálos áldozatok száma is kilenccel nőtt, vagyis huszonketten vesztették életüket az utakon.

A friss adatokból az is kiderül, hogy a balesetek kilencvenöt százalékát okozták járművezetők. A balesetek leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása (harmincöt százalék) és az elsőbbségadás elmulasztása (huszonhét) miatt következtek be.

Cz. N. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!