Milliók ünneplik az utcákon a világbajnoki győzelmet Argentínában

A fővárosban az emberek az utcákra, terekre tódultak, megállt a közlekedés, az üzletek bezártak.

Szoljon.hu

Buenos Airesben megállt a közlekedés, szurkolók milliói lepték el az utcákat Argentínában

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Matias Martin Campaya

Milliók ünnepeltek az utcákon Buenos Airesben és Argentína nagyvárosaiban, miután a válogatott Lionel Messi vezérletével 11-esekkel legyőzte a katari labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében a címvédő Franciaországot – írja az MTI.

A szurkolók, akik éttermekben, bárokban, más vendéglátóipari helyeken nézték a finálét, már a félidőben, 2-0-s argentin vezetésnél elkezdtek ünnepelni. Az igazi fieszta azonban akkor vette kezdetét, amikor a hosszabbításban 3-3-ra végződött találkozót az Albicelestének nevezett nemzeti együttes megnyerte a büntetőkkel.  

A fővárosban az emberek az utcákra, terekre tódultak, megállt a közlekedés, az üzletek bezártak. A szurkolók, akik szinte mindannyian a válogatott világoskék-fehér csíkos mezét viselték, hatalmas dudakoncertbe kezdtek, beugráltak a szökőkutakba - az időeltolódás miatt Argentínában a döntő délben kezdődött. A közterek megteltek, de az emberek folyamatosan érkeztek, hogy bekapcsolódjanak az óriási partiba. Mindenhol Messi és Maradona arcképét mutatták fel a drukkerek különböző zászlókon és drapériákon.

„Világbajnok! Messi Argentínája a mennyekbe repült Katarban!” – ezzel a címmel jelent meg az egyik legnépszerűbb napilap, a La Nación.

„Egy egész ország boldogsága - Argentína a világbajnok” – írta a Clarín.

A gazdasági válság sújtotta dél-amerikai ország, amely története harmadik világbajnoki címét szerezte, már egy hónapja vb-lázban égett, de az érzelmek igazán akkor hágtak a tetőfokra, amikor Argentína 3-0-ra legyőzte Horvátországot az elődöntőben.

Alberto Fernández államfő babonából távol tartotta magát a nyilvános szurkolástól és otthonában nézte a döntőt. Ennek oka, hogy amikor az argentinok az 1990-es olaszországi vb-n címvédőként kikaptak 1-0-ra Kameruntól, Carlos Menem akkori elnök a helyszínen nézte a meccset. Azóta az ország mindenkori vezetője tartózkodik ettől, nehogy balszerencsét hozzon a csapatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!