Friss hírek

2005.09.28. 16:17

Tízszeres különbségek az izraeli bérek között

BAMA

Az izraeli bér- és kereseti viszonyokról - a hivatalos sékel-dollár árfolyamra átszámítva - nem lehet reális képet alkotni. Az árviszonyok ugyanis lényegesen eltérnek például a közép-európaiaktól. A lakásfenntartás, az egészségügy, a közlekedés, az oktatás a családi költségvetés lényegesen nagyobb részét köti le, mint Magyarországon. Ugyanakkor a gyümölcsök, a zöldségek, az élelmiszerek egy része olcsóbbnak tűnhet, írja a CENA hírügynökség. Izraelben az átlagbér tavaly elérte a havi 7000 sékelt (1 dollár kb. 4,5 sékel). Az átlag persze óriási különbségeket takar.

 

A bérből élők legmagasabb és legalacsonyabb kategóriája között a különbség több mint tízszeres. A nem bérből élő lakosság bevétele pedig több mint húszszorosan felülmúlja az átlagfizetést. A bérből élők mintegy 30 százaléka csupán a 750 dollárnyi minimálbért kapja. A legalacsonyabban fizetett kategóriákhoz a vendégmunkások és a megszállt területekről érkező palesztin dolgozók tartoznak. A hivatalos statisztika csak a bejelentett, mintegy 64000 vendégmunkást, illetve 16 000 palesztint veszi számításba. Rajtuk kívül még mintegy 200 ezren dolgoznak illegálisan, a minimálbérnél is kisebb fizetésért, munkaadójuk pedig az adót és a támogatásokat is "megtakarítja", áll a jelentésben.

 

Az izraeli gazdaság ebből a szempontból csapdahelyzetben van. Bizonyos ágazatok - például a textilipar - nem versenyképesek a távol-keleti vagy a jordániai termékekkel, ha megfizetik legalább a minimálbért. Ha viszont ennél kevesebbért vendégmunkásokat foglalkoztatnak, akkor növelik az izraeli munkanélküliséget, amely amúgy is eléri a 10-11 százalékot, bizonyos körzetekben - elsősorban az arab kisebbség lakta városokban - akár a 20-25 százalékot is meghaladja.

Ezek is érdekelhetik