Friss hírek

2005.10.05. 15:00

Vádat emeltek a paprika-ügyben

Két cég vezetői ellen fogyasztó megtévesztése és ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés a vád.

BAMA

Vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a fűszerpaprika-ügyben négy gyanúsítottal szemben- jelentette be Nánási László megyei főügyész. A vádiratot szeptember 30-án nyújtották be a bíróságra. A vád szerint a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója, kereskedelmi igazgatója és termelési igazgatója tudott arról, hogy a külföldi import paprika, amit a kalocsai paprikába kevertek, egészségre ártalmas mennyiségben tartalmaz bizonyos mérget. A sükösdi Házi Piros Paprika Kft. ügyvezetője az egészségügyi hatóság véleményének megérkezte előtt rendelkezett az importpaprika felhasználásáról. Közel egy évvel ezelőtt egyik napról a másikra lekerültek a boltok polcairól a fűszerpaprika-készítmények. A nyomozás öt cég ellen folyt. Jogszabály határozza meg, hogy a kalocsai paprika eredetvédett, így csak itt termelt nyersanyagból lehet előállítani, a forgalomba hozott termékek viszont 9-50 százalékban importpaprikát tartalmaztak. A vádlottak az eredetre, származásra vonatkozóan nem tüntették fel az importpaprikát. A behozott paprikák különféle toxinokat tartalmaztak. A főügyész elmondta, a büntetés kiszabásánál komoly érv lehet, hogy ipari méretekben történt a termék előállítása, és, hogy hungarikum érintett az ügyben. A fogyasztó megtévesztése 2, az ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés 3 éves szabadságvesztéssel büntethető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!