Friss hírek

2005.11.28. 18:22

Csalók a lakásmaffiózók

A lakásmaffia áldozatai csalás, és nem sikkasztás sértettjei – áll a Legfelsőbb Bíróság legújabb jogegységi határozatában. Az így elveszített ingatlant továbbra is nehéz. Sikkasztást nem lehet ingatlanra elkövetni – hirdette ki jogegységi határozatában a Legfelsőbb Bíróság.

Nagy Eszter Dóra

Az állásfoglalásra azért volt szükség, mert az eseteket a bíróságok másként értékelték. A testület kimondta: a lakásmaffiaügyekkel kapcsolatban csalásról kell beszélni. Az LB határozata szerint nem számít újabb bűncselekménynek az, ha az elkövető a csalással megszerzett ingatlant az értékén értékesíti tovább. Viszont újabb bűncselekmény, ha ezen jelentős hasznot akar szerezni, vagy több embernek is értékesíti azt. Kónya István, a Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője szerint az, hogy az értéken történő továbbértékesítés nem számít újabb bűncselekménynek, nem kedvez az elkövetőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a maffia célpontjai elsősorban az olcsón megszerezhető bérlakások, amelyeket aztán a piaci viszonyoknak megfelelően, vagyis jelentős haszonnal értékesítenek tovább a tettesek. Ezekben az esetekben a továbbértékesítés már újabb csalásnak felel meg.

A Legfelsőbb Bíróság kimondta azt is, hogy a csalás következményeként az ingatlan végleges elvesztése sem kizárt. Ha ugyanis a bűncselekményből szerzett lakás jóhiszemű vevője bejegyezteti a földhivatalnál a tulajdonjogát és az érvénytelen bejegyzés jogvesztő határideje letelik, az eredeti állapot visszaállítására nincs mód. Így az eredeti tulajdonos legfeljebb csak a polgári peres eljárásban próbálkozhat az ingatlan vagy ellenértéke visszaszerzésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!