Friss hírek

2005.12.06. 17:46

2006-ban Bartók emléke előtt tisztelgünk

Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából 2006 a „Bartók Jubileum” éve lesz. A hazai és a nemzetközi rendezvények koordinálására, valamint a zene és a tánc népszerűsítésére Budapesten megalakult a Bartók Béla Emlékbizottság.

BAMA

A Bizottság fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, védnöke pedig a zeneszerző két jogutódja, Bartók Péter és Vásárhelyi Gábor, jelenti a CENA hírügynökség.

Az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának első embere elmondta, hogy a jubileum esztendejében Bartók szelleme és szellemisége lesz a középpontban. Bozóki András közölte, hogy az Emlékbizottság tagjai - a hazai kulturális-, művészeti- és tudományos élet nagyjai - a magyar kultúra minél szélesebb körű népszerűsítését tartják elsődleges feladatuknak.

Törekvésüket az UNESCO és a Nemzetközi Zenei Tanács is támogatja. Segítségükkel több, mint 40 országba jut el egy, a zeneszerző pályáját bemutató digitális tablókiállítás. Mindemellett Párizsban, Dublinban és Bécsben csendülnek fel Bartók-zeneművek.

A magyar programsorozat részeként nemzetközi szemináriumot, kórus- és folklórfesztivált, ifjúsági műveltségi vetélkedőt, koreográfus versenyt is szerveznek – emelte ki a jubileumi emlékév legfontosabb eseményeit a nemzeti kulturális örökség minisztere.

Bozóki András azt is elmondta, hogy a rendezvénysorozat a minisztérium költségvetéséből, erre a célra elkülönített 200 millió forintból gazdálkodik, de ezt a pénzt más minisztériumok, önkormányzatok, tudományos és gazdasági intézmények is kiegészítik, valamint a magántőke is részt vállal a költségekből.

A Nemzeti Kulturális Alap Bartók műveinek és népdalgyűjtésének kiadását tervezi. Erre (a tervek szerint) három éven keresztül legkevesebb 60-60 millió forintot szánnak.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Vizi E. Szilveszter a fórumon azt hangsúlyozta, hogy Bartók Béla emléke olyan nemzeti kincs, amely iránymutatóként szolgálhat ahhoz, hogyan kell és hogyan lehet magyarnak maradni, az Európai Unió határain innen és túl egyaránt, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!