Friss hírek

2005.12.08. 11:04

464 milliárdért a briteké a BA Rt.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a brit BAA konzorciumot hirdette ki győztesnek az ÁPV Rt. a Budapest Airport Rt-ért (BA Rt.) folytatott versenyben – jelentette be Veres János pénzügyminiszter. A részvénycsomagot rekordáron, 464 milliárd forintért vehetik meg a britek.

Tibay Gábor

A résztvevők a ferihegyi repteret üzemeltető BA Rt. részvénycsomagjának 75 mínusz egy százalékos pakettjéért zajlott. A második forduló legerősebb ajánlattevői a német Fraport és Hochtief, illetve a brit BAA konzorciumok voltak.

A Reuters hírügynökség minapi híre szerint a Fraport a verseny lezárulta előtt visszavonulót fújt, jelentősen csökkentve a még nyilvánosságra sem került ajánlatában foglalt összeget.

A privatizációs eljárást hónapokon keresztül viták kísérték: a nyáron kiírt első pályázatot a Fővárosi Bíróság jogerős döntése érvénytelenítette, így az ÁPV Rt. október végén új pályázatot írt ki. Az első pályázati kiírásra kilencen jelentkeztek, közülük öt pályázót választott ki második fordulóra a privatizációs társaság. A résztvevők között a londoni Heathrow-t üzemeltető brit BAA, a frankfurti pályát fenntartó Fraport a Deutsche Bankkal, a Copenhagen Airports, a német Hochtief csoport és a világ egyik legnagyobb infrastruktúra-üzemeltetője, az ausztrál Macquarie szerepeltek. A legjobb ajánlat akkor 390 milliárd forint volt.

A politikai viták sorában az ellenzék vitatta, hogy a reptéri részvénycsomagot valós áron fogja értékesíteni az ÁPV Rt.: szerintük ugyanis a korábban ismertté vált legjobb ajánlat meg sem közelíti a pakett valós árát, mely egyes becslések szerint elérhetné, sőt, meg is haladhatná az 1000 milliárd forintot. A Fidesz többek között azt nehezményezte az elmúlt napokban, hogy nem tekinthetett bele a cég vagyonértékelésébe, és hogy Veres János pénzügyminiszter nem tárta azt az érdeklődő képviselők elé. A tárcavezető szerdán arra hivatkozott, hogy a dokumentumot a privatizáció sikerére való tekintettel nem ismertetik, a beletekintést az ÁPV Rt. hasonló okokra hivatkozva tagadta meg. Veres János szerint azonban éppen az ellenzék magánosítást nehezítő akciói miatt nem sikerült a végső ajánlatban szereplő árnál magasabban értékesíteni a részvénycsomagot.

Rekord évet zár a privatizációs társaság

Magyarországon 2005-ig privatizációból mintegy 2400 milliárd forint folyt be az államkasszába. Az összeg felét külföldi befektetők fizették ki. A legtöbbet ez előtt az energiaszektor magánosításáért könyvelhetett el az állam, 1995-ben mintegy 480 milliárd forintot. A Postabankért 2003-ban több mint 100 milliárdot fizetett ki a nyertes osztrák Erste Bank-csoport.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!