Friss hírek

2005.12.22. 17:57

A Rokonokkal nyit a 37. Magyar Filmszemle

Szabó István filmje, a Rokonok nyitja meg a 37. Magyar Filmszemlét január 31-én, jelentették be a szervezők. A február 7-ig tartó szemlén szereplő alkotásokat a Millenáris Parkban, a Mammut Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban lehet majd megnézni.

BAMA

Játékfilm kategóriában 37 filmet jelöltek, emellett 175 dokumentumfilm, 43 tudományos-ismeretterjesztő, 123 kísérleti- és kisjátékfilm indul a seregszemlén, adta hírül a Magyar Rádió. Az előző évektől eltérően a dokumentumfilmek és a kisfilmek kategóriájában két-két előzsűri tesz javaslatot a versenyprogramban való részvételre. Újdonság még, hogy a nevezett, de versenyben nem induló műveket is levetítik a szemle helyszínén, sőt, külön katalógust adnak ki ezekről az alkotásokról is. A megnyitó ünnepséget - amelynek keretében átadják az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet - a Budapesti Kongresszusi Központban tartják.

A Rokonok Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült. Az Oscar-díjas Szabó István tizennégy éve, az Édes Emma, drága Böbe óta nem rendezett Magyarországon olyan filmet, melyet teljes egészében hazai forrásból finanszíroztak. A Rokonok operatőre Koltai Lajos, akivel a rendező 1981 ótavalamennyi művét közösen készítette. A főszerepeket Csányi Sándor, Eperjes Károly, Tóth Ildikó, Marozsán Erika, Oleg Tabakov, Pindroch Csaba, Kállai Ferenc, Jiri Menzel, Molnár Piroska és Gazsó György alakítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!