Friss hírek

2005.12.06. 17:24

Agyatlanok a magyarok Marosvásárhely román polgármestere szerint

Marosvásárhelyen esztelennek nevezte a polgármester azokat a magyarokat, akik a rangosabb középiskolák épületeit visszaigényelték. Bár a városvezető lassan kezdi elismerni, hogy az erdélyi magyar történelmi egyházak tulajdonjoga vitathatatlan, Dorin Florea ennek ellenére továbbra is arról beszél: régmúlt idők állapotát akarják visszaállítani az igénylők.

BAMA

Mint ismeretes, a román állam visszaszolgáltatta a Bolyai, az Unirea és a Művészeti líceumok épületeit a kérvényező, volt tulajdonos református és római katolikus felekezeteknek. A döntés nagy riadalmat szült az érintett tanintézmények diákjaiban, akik attól tartottak, hogy iskolájuk egyik napról a másikra megszűnik.

Hiába biztosították az érintetteket, több részről is, hogy ilyesmire nem kerülhet sor semmilyen körülmények között, a polgármester mégis megtámadta az illetékes állami hatóság döntését, mi több a helyi tanács nevében tette, noha erre nem volt felhatalmazása.

Az ügy tárgyalása jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon zajlik, miután a marosvásárhelyi Táblabíróság egyik bírája helybenhagyta a Florea-féle keresetet. A polgármester hosszas szünet után állt ki ismét a sajtó elé, az elmúlt néhány hónapban politikusi karrierjét ápolta, beállt a Demokrata Pártba, amelynek megyei elnökévé is kinevezték. Ezért kevesebb ideje maradt a köz ügyeire, ezért nem élt a nyilvánosság lehetőségével. Most azonban megtette, sőt azonnal támadóba is lendült.

A magyarokat érintő vádjaira higgadtan reagáltak az RMDSZ tisztségviselői. A szervezet helyi tanácsi frakcióvezetője emlékeztetett: a polgármester jogtalanul járt el, amikor a képviselőtestület nevében kezdeményezett eljárást a visszaszolgáltatás megakadályozására. Kijelentette: a két magyar felekezet nem régmúlt idők állapotát akarja visszaállítani, egyszerűen tulajdonát kívánja visszaszerezni, írja a Mediatica.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!