Friss hírek

2005.12.19. 14:28

Ajándékhegyek a mikulásgyárban

Mikulásgyárnak nevezték el a látványos üveghangárt, amelyet a budapesti Felvonulási téren állítottak fel. Aki ajándékot adna a rászorulóknak, december 22-ig adhatja be itt adományát. Az üvegharangból a Magyar Vöröskereszt dolgozói juttatják el a holmikat tíz területi központba.

Rados Virág

Pöttöm óvodások sorakoznak a hatalmas üvegharang előtt a Felvonulási téren. Ajándékot hoztak a Mikulásgyárba. - Én egy távirányítós autót adok - húzza ki magát a hatéves Bence. - Vannak, akik nem kaphatnak karácsonyra semmit. Se babát, se macit, se autót. A szüleiknek nincs rá pénzük.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Aki ajándékot adna a rászorulóknak, december 22-ig adhatja le adományát - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Babett és Dani előre furakszik. Ők is mesélni akarnak. - Mi vagyunk a mikulások - hencegnek. Kis kötött sapkáikban tényleg úgy néznek ki, mint két apró télapó. A harang olyan már, mint egy mesebeli ajándékhangár. Középen forgószínpadon pörög körbe a menyasszonybaba, a rövid ormányú plüss elefánt, a rózsaszín sipkás kék pingvin, a másfél méteres Micimackó, valamint őgorillasága fülig érő vigyorral. És még sokan mások. Nagyon fognak örülni nekik valahol.

- Egy állami gondozottakat nevelő intézet igazgatója mondta: a gyerekeik imádják a nagy plüss állatokat - mondja Salgó Zoltánné. - Nincs kihez odabújniuk, őket meg átölelhetik. A szürke majom mintha rábólintana: vállalja a szőranyaságot.

A Magyar Vöröskereszt budapesti titkára nem hitte volna, hogy ilyen jól sikerül az akció. A szombati nyitás óta harminc teherautónyi ajándékot vittek már el a vöröskeresztesek a tíz területi központba szétosztani. - Egyre jönnek, szinte özönlenek az emberek - meséli az asszony. - Hoznak mindenfélét. A gyerekek különösen kitesznek magukért.

Zöld-arany papírban szalaggal átkötött ajándékcsomagot mutat, rajta gondosan megírt levélke fityeg: „Boldog karácsonyt egy 7 éves kisfiúnak!” Van, aki a kis kezét rajzolta körbe az üdvözletre, mellette felirat: „Békés, boldog karácsonyt kívánok: Molnár Peti, 5 éves budapesti kisfiú.” Körös-körül kis piros fenyőfák - az ünnep és persze az akció másik szervezője, a Coca-Cola színei. Vele fogott össze az MTV1 és a Fővárosi Önkormányzat. A berendezésen a Super Group látványtervező csapat munkálkodott.

Az adományozókat a morcos időjárás sem rettenti el: az esőben állva várják, hogy bevegyék tőlük csomagjaikat. A hangár felső részében a Magyar Televízió stábja dolgozik. Naponta többször jelentkeznek be innen. - Megható volt, amikor jött egy hölgy, beállt a kocsijával, és kérte, segítsünk idecipelni a csomagjait - meséli Csillag László, a felvételvezető. - Két hatalmas szatyor, több doboz. Mindent frissen vásárolt valamelyik áruházban. - Íme az ékes bizonyíték, hogy a világban nemcsak rossz van - mondja Salgó Zoltánné. - Az emberi jóság igenis létezik.

Habsburg György adakozó szívűnek neveli gyermekeit

Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerül az akció - mondja Habsburg György. A Magyar Vöröskereszt elnöke szerint fantáziadús és látványos a megoldás, ahogyan az embereket adakozásra buzdítják. Náluk otthon, Ausztriában a család folyamatosan jótékonykodik. Az elnök felesége alapítványt is tett. Lovardát tart fenn, ahol fogyatékos gyerekeket fogadnak. Az adományozás szellemével a házaspár a három gyermekét is igyekszik beoltani. Sikerrel. A hároméves Ildikó és a másfél éves Károly Konstantin ugyan még kicsik, de a négyéves Zsófia már felnőtt a feladathoz. Amint édesapja meséli, néhány hete két gyönyörű játékmackót ajándékozott rászoruló gyerekeknek. Kicsit fájt értük a szíve, de átgondolta a dolgot, és végül döntött: hadd örüljenek a maciknak azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem kaphatnak ilyesmit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!