Friss hírek

2005.12.21. 13:35

Amerikában üldözik a karácsonyt

Sokan elképedtek az Egyesült Államokban azon, hogy a Bush elnök által minden évben szétküldött csaknem másfél millió karácsonyi üdvözlőlapon idén „reményteljes és boldog ünnepet” kíván az ország első embere. A karácsony szó tehát nem szerepel a kártyán. Ez csak újabb bizonyíték egyes amerikai keresztény csoportok szerint arra, hogy Amerikában üldözik a karácsonyt.

BAMA

Az egyébként Bush elnök szimpátiáját is bíró Katolikus Liga és az Amerikai Családok Egyesületének tagjai az elnök által aláírt üdvözlőszöveget olvasva megerősödtek régi gyanújukban: most már teljesen biztos, hogy hazájukban üldözik Jézus születésének ünnepét. Bár Jézus annak idején kiűzte a kufárokat a templomból, az amerikai keresztény szervezeteknek szemmel láthatóan fontos, hogy a kereskedelmi egységek hogy viszonyulnak a karácsonyhoz. Rosszul esik nekik például, hogy az utóbbi években a legtöbb áruház már nem karácsonyfát, hanem „ünnepi fát” vagy „ajándékfát” állít fel. A leginkább a Wal Mart üzletlánc húzta ki náluk a gyufát, mert a cég az áruházaiban elhelyezett feliratokon nem boldog karácsonyt, hanem „boldog ünnepet” kívánt a vásárlóinak. A családok egyesülete bojkottot hirdetett a Wal Mart ellen, és úgy tűnik, nem eredménytelenül, mert néhány napon belül lecserélték a táblákat, és megjelentek a „Boldog karácsonyt!” feliratok a boltjaikban. Lehet, hogy az a nemrégiben elvégzett felmérés is hatott a Wal Mart vezetőségére, melyből kiderült, hogy a megkérdezett amerikaiak hatvan százaléka ragaszkodna a hagyományos karácsonyi jókívánságokhoz és a karácsony kellékeihez a boltokban és a köztereken is. Tanult a tudományos megállapításból a McDonald’s is, melynek egyik észak-karolinai étterme a következő felirattal üdvözölte a betérőket: „Merry Christmas, Jesus is the Reason for the Season!”, vagyis: Boldog karácsonyt! Jézus a legfontosabb a szezonban.” Az üdvözlet kihelyezése után állítólag elkezdtek dőlni a vendégek, viszont az egyik vásárlójuk panaszt tett a McDonald’s igazgatóságán, hogy a gyorsétteremben megsértették zsidó identitását. Kétségtelen, hogy a harcias keresztény szervezetek időnként túlzásba esnek, de az is igaz, hogy sokszor a másik oldalon tapasztalni túlbuzgóságból eredő otrombaságokat. Nagyon sok iskola és közintézmény vezetője, félreértve az amerikai alkotmányt, annyira semleges akar maradni, hogy például csak úgy engedi karácsonyfa vagy betlehem felállítását, ha azon nemzetközi szimbólumok vagy más vallások jelképei is megjelennek. Az egyik wisconsini iskola igazgatója a „Csendes éj” című karácsonyi dalt csak „hideg éj” szöveggel volt hajlandó elénekeltetni a nebulókkal. A 150 ezer tagot számláló Amerikai Családok Egyesületének kitartó küzdelme nyomán azonban idén már ismét karácsonyfa és nem „ünnepi fa” áll a washingtoni Capitolium előtti téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!