Friss hírek

2005.12.27. 16:40

Bush mindenkit figyel

Colin Powell volt amerikai külügyminiszter is kritizálta az engedély nélkül végzett lehallgatásokat.

BAMA

Mind komolyabb nyomás nehezedik aa George W. Bush elnök vezette amerikai kormányzatra, immár korábbi szövetségesei is támadást intéznek ellene. Legutóbb Colin Powell – aki Bush első kormányzati ciklusa idején töltötte be a külügyminiszteri tisztséget – kritizálta a bírósági jóváhagyás nélkül végrehajtott lehallgatásokat. A politikus elismerte, hogy megfigyelések nélkül nehezen működhetne a terrormegelőzés, ugyanakkor aggályosnak nevezte, hogy mindezt a kellő felhatalmazás nélkül, a titkosszolgálatoknak széles jogkört biztosító Patriot (hazafi) törvény keretein belül végezték.

Washingtoni lapértesülések tegnap újabb botrányt okoztak, kiderült ugyanis, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) – természetesen felhatalmazás nélkül – figyelt meg egyes közintézményeket, muzulmán imaházakat, kulturális központokat, és egyes üzleteket is. Az FBI elismerte a lehallgatás tényét, ugyanakkor kijelentették, mivel nyilvános helyeken történt a megfigyelés, nem sérültek az állampolgári jogok. Nem így vélekedik az elnökjelöltként számon tartott Hillary Clinton. A demokrata szenátor szerint az ilyen eljárások sértik az alkotmányos alapjogokat.

Álláspontjával a képviselőház is egyetért, így bármennyire is kiállt az elnök a Patriot-törvény újbóli megszavazása érdekében, a honatyák fél év helyett csak egy hónappal, február 3-áig hosszabbították meg annak hatályát. Így ezt a változatot hagyta jóvá a szenátus is, ezt küldik el jóváhagyásra George Bush elnök elé. A CNN szerint Bush várhatóan még így is aláírja a törvényt, pedig korábban még elfogadhatatlannak nevezte a jogszabály ennyire rövid távra szóló meghosszabbítását. Mindezek ellenére nem tett le arról, hogy a törvényt tartóssá tegye. Ennek érdekében további egyeztetéseket sürgetett a kérdésről.

A nagy testvér téged is figyel Az utóbbi évek egyik legnagyobb botránya éppen az amerikai titkosszolgálatok lehallgatási módszerei körül robbant ki. Az Egyesült Államok ugyanis évtizedek alatt kiépített egy nemzetközi megfigyelő és lehallgató hálózatot. Az Echelon kódnevű rendszer figyelemmel kíséri a rádióforgalmat, a vezetékes és mobiltelefonforgalmat, a faxokat és az elektronikus levelezést. A föld körül keringő műholdak, és egyes országokban, így Kanadában, Olaszországban és az Egyesült Királyságban található földi létesítmények minden elektronikus jelet érzékelnek és továbbítják azt az Egyesült Államokban lévő központba. A központban a beérkező adattömeget bizonyos kulcsszavak alapján válogatják át. Például elég egy faxot írni, amelyben szerepel a „terrorista”, vagy „plasztikbomba” kifejezés, szinte biztos, hogy az üzenet megjárja az amerikai titkosszolgálat központját. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!