Friss hírek

2005.12.14. 15:43

Étlen-szomjan tarják fogva az orosz hajó legénységét

Immár tizedik napja tartja fogva Észak-Kórea a Ternej orosz teherhajót és tizennégy főnyi személyzetét. A dél-kóreai autóbuszokat szállító hajó vihar elől menekülve kért rádión engedélyt, hogy a parti vizeken kikössön, majd foglyul ejtették.

BAMA

Az orosz kapitány azt állítja, az észak-kóreai parti őrség engedélyt adott a kikötéshez, most viszont a kóreaiak arra hivatkoznak, hogy a hajó önhatalmúlag hatolt be egy titkos katonai övezetbe. A Magyar Rádió moszkvai tudósítója szerint orosz diplomaták is bekapcsolódtak az egyeztető tárgyalásokba, és ígéretet kaptak arra, hogy december 11-én a hajót elengedik. De ez nem történt meg, sőt időközben megszakadt minden összeköttetés a Ternejjel. Az utolsó információk szerint az észak-kóreaiak lezárták és lepecsételték a hajó rádióadóját. A legénységnek már se vize, se élelmiszere nincs, a helyzetük egyre aggasztóbb.

A tudósító beszámolója szerint az orosz ellenzéki sajtó furcsállja, hogy az orosz hatóságok eddigi nem léptek fel elég határozottan. Amikor nemrég egy norvég vizeken engedély nélkül halászó orosz halászhajó került ennél sokkal kevésbé veszélyes helyzetbe, sőt, menekülés közben még a fedélzetén tartózkodó norvég ellenőröket is elrabolta, akkor egész Oroszország látványosan a törvényszegő legénységnek drukkolt, sőt nemzeti hősként ünnepelte őket. Most viszont az orosz diplomácia feltűnően türelmesen tűri az észak-koreaiak packázásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!