Friss hírek

2005.12.18. 17:44

Fizetnek az angolok Ferihegyért

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. aláírta a szerződést azzal az angol céggel, amely 464,5 milliárd forintos ajánlatot tett a Budapest Airport Rt.-ért.

Sz. Sz.

Így a BAA International Ltd. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadot szerzett a magyar repülőtér irányítását végző cégben. A brit repülőtér-üzemeltető társaság 75 évre kapta meg a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér üzemeltetési jogát. A tranzakció pénzügyi zárásának tervezett időpontja december 23., ekkor kerülhet sor a tranzakció ellenértékének megfizetésére is.

Az angol cég képviselője azt mondta, hogy 2006 és 2011 között 65,25 milliárd forintot kívánnak befektetni. Hozzátette: a feladatok között kiemelt szerepet kap a ferihegyi 2-es terminál két részének összekötése, hogy így hatékonyabb legyen a munka, valamint új repülőgép parkolókat akarnak építeni. Fejleszteni kívánják a cargo- és egyéb logisztikai létesítményeket is, illetve többszintes új autóparkolókat is szeretnének.

Deutsch Tamás a nagyobbik ellenzék párt frakcióvezető-helyettese közleményében felszólítja a kormányt, hogy a magánosítással kapcsolatos minden dokumentumot – így a beérkezett ajánlatokat, a vagyonértékelést és magát a privatizációs szerződést is – haladéktalanul és teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra. – Sokakban keltett gyanút az a mód, ahogyan a kormányzat ezt a rendkívül értékes állami tulajdont kiárusította – tette hozzá a politikus. Ez a legelső, és elengedhetetlen lépés annak megítéléséhez, hogy a kormány elkövetett-e olyan hibát, mulasztást, amely szükségessé teszi, hogy az adófizetők, illetve a törvényesség érdekében újabb intézkedések szülessenek – áll Deutsch közleményében.

Közben kiderült, továbbra sem sikerült megegyezniük a ferihegyi szakszervezeteknek az ÁPV Rt.-nek a reptéri dolgozók fizetésemeléséről. Hilmer Sándor szkszervezeti vezető elmondta: a reptéri busz- és gépkocsisofőrök, illetve a földi kiszolgálók szakszervezetei engedményt tettek, mivel eredeti 17 százalékos bérkövetelésüket 12 százalékra mérsékelték, az egyeztetésről amúgy távol maradó munkáltató azonban ragaszkodott a 4,5 százalékos ajánlatához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!