Friss hírek

2005.12.07. 16:11

Kártalanítást kér az ártatlan „Papa”

Több mint tízmillió forintos kártérítésért indított pert a magyar állam ellen Sándor István alezredes, akit a Legfelsőbb Bíróság kedden mentett fel minden ellene felhozott vádpont alól.

Vég Márton

A „Papa” fedőnéven ismert tiszt ügye öt és fél év után zárult le, de fordított szereposztásban hamarosan egy újabb per indul. „Védencem 2000-ben és 2001-ben összesen 163 napot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban, ezért kártalanítás illeti meg” – mondta lapunknak Hegedűs László ügyvéd. A pénz azonban nem automatikusan jár a felmentett vádlottnak, ezért annak jogosságáról és pontos összegéről majd bíróság dönt. Hegedűs László tájékoztatása szerint nem a pénzszerzés a cél, hanem egy tönkretett karrier és családi élet kompenzálása.

Sándor István ORFK-alezredes szervezett bűnözéshez kötődő bűncselekményekben, így többek között olajügyekben végzett felderítést. Ügyészségi nyomozók 2000. október 29-én vették őrizetbe. Mivel ügyét most 85 évre államtitoknak nyilvánították, ezért nem tudható pontosan, mivel vádolták a tisztet, és most milyen adatok alapján nyilvánították ártatlannak. A Fővárosi Ítélőtábla mindenesetre hivatali visszaélés és közokirat-hamísítás bűncselekménye miatt jogerősen hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében most ez a pénz is visszajár „Papának”. Hegedűs László védőügyvéd szerint azért titkosították a papírokat, hogy a rendőrségi besúgók személye rejtve maradjon.

Az igazságszolgáltatás minden szintjét megjárt ügyben további jogorvoslatnak már nincs helye. A pernyertesek ünnepelnek, a vesztesek pedig készülhetnek a bizonyítvány magyarázására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!