Friss hírek

2005.12.08. 14:18

Letartóztatták Gotovina horvát ex-tábornokot

Egyik legnagyobb fogását könyvelheti el a jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság: a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken elfogták Ante Gotovinát.

BAMA

A horvát tábornok letartóztatásának hírét Carla Del Ponte, a hágai testület főügyésze jelentette be. Gotovina ellen 2001 júliusában adtak ki elfogatóparancsot, a délszláv háború idején elkövetett atrocitások miatt. A törvényszék mintegy 150 szerb meggyilkolásával és legkevesebb 150 ezer ember szülőföldjéről történő elűzésével gyanúsítja a Vihar fedőnevű horvát hadművelete vezérét.

A mai Horvátország területén Jugoszlávia szétesése után létrejött a többségében szerbek lakta horvát területekből a Krajinai Szerb Köztársaság, s a terület kinyilvánította elszakadási szándékét. A horvát vezetés a kilencvenes évek elején még nagyfokú autonómiát kínált a szakadároknak. Négy évvel később, 1995. augusztus 4-én azonban rendkívül jól szervezett katonai akció mindössze két nap alatt felszámolta a szerbek ellenállását.

A hazájában mai napig hősnek számító Gotovina szökése kényes helyzetbe hozta Zágrábot. Az EU ugyanis elfogását szabta feltételül ahhoz, hogy Horvátország megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat. A folyamat márciusra kitűzött startját végül – hat hónap késéssel – az osztrák kormány nyomására sikerült kiharcolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!