Friss hírek

2005.12.28. 14:22

Már Clinton is benne volt a CIA ügyleteiben

Több mint tíz éve gyakorolja azt a módszert a CIA, hogy más országokban lefüleli, elfogja és külföldi börtönökbe szállítja a terroristagyanús személyeket. Erről már Clinton elnök is tudott, és áldását adta a titkosszolgálat gyakorlatára, állítja egy egykori ügynök.

BAMA

"Clinton elnök. Sandy Berger biztonsági tanácsadó és Richard Clarke terrorimus-tanácsadó 1995 őszén együtt kérte fel a CIA-t, hogy verje szét az al-Kaidát", állítja az amerikai titkosszolgálat egykori ügynöke, a német Michael Scheuer a Die Zeit című lapnak adott nyilatkozatában. Scheuer, aki állítólag éveken át irányította ezt a programot, azt mondja, a CIA maga soha nem vett örizetbe senkit, ezt a munkát mindig az adott ország rendőrségére vagy titkosszolgálatára bízta. Az elfogott terroristagyanús személyeket soha nem vitték az Egyesült Államokba, mert Clinton ettől ódzkodott. Arra a kérdésre, hogy a német hatóságok mennyire működtek együtt a CIA-val ebben a kérdésben, a volt ügynök úgy válaszolt: "legfeljebb változóan". 2001 szeptember 11. után azonban sokkal együttműködőbbek lettek. Scheuer szerint képmutatás, amit a nyugat-európai országok most csinálnak ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Azt állítja, Németország, Franciaország, Spanyolország és Anglia mindig értesítést kapott, ha a területén valamilyen CIA-akció zajlott. A németek is egyértelműen jól jártak azzal, hogy az amerikai titkosszolgálat elvégezte sokszor helyettük is a piszkos munkát. Az egykori német ügynök szerint a CIA terroristaellenes akciója a kritikák ellenére kilencven százalékban pozitívnak tekinthető, és mindössze tíz százalékban van miért szégyellniük magukat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!