Friss hírek

2005.12.10. 16:09

Már Hágában van Ante Gotovina

A néhány napja elfogott háborús bűnös horvát tábornokot az egyik spanyol katonai támaszpontról átszállították Hollandiába, hogy átadják a Nemzetközi Törvényszéknek. Eközben horvát háborús veteránok vasárnapra országos demonstrációt szerveznek, hogy békésen tüntessenek a hazájában nemzeti hősnek tartott a tábornok mellett.

BAMA

A spanyol rendőrség közzétette azt a videófelvételt, melyet Ante Gotovina tábornok elfogásáról készítettek. A felvételen látható, hogy a nyugalmazott horvát tábornokot szerdán vacsorázás közben vették őrizetbe a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén, az egyik luxusszállodában. A három leginkább keresett délszláv háborús bűnös egyike ő, akit csütörtökön átszállítottak a Soto del Real nevű börtönbe, ahonnan reggel két rabszállító autóval egy Madrid környéki katonai bázisra, majd onnan Hollandiába vittek. Hágában átadják a Nemzetközi Törvényszéknek, amely 2001-ben adott ki elfogatóparancsot ellene. A vádirat szerint a Fergeteg hadművelet idején a horvát fegyveres erők katonái az ő parancsnoksága alatt 150 krajinai szerbet megöltek, több tízezer szerb lakost pedig elűztek otthonukból. Zágrábban sokan tartanak az ügy következményeitől. A háborús veteránok azonban vasárnapra országos demonstrációt szerveznek, hogy a nemzeti hősnek tartott a tábornok mellett tüntessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!