Friss hírek

2005.12.23. 07:41

Modellváltás előtt a villamosenergia piac

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a honlapján (www.gvh.hu) csütörtökön nyilvános vitára bocsátotta a villamos energia szektorban folytatott ágazati vizsgálatáról készített jelentésének tervezetét, amely 2003. és 2004. évekre vonatkozik. A GHV egyben felhívja az érdekelteket, hogy észrevételeiket tegyék meg írásban a hivatal felé.

BAMA

A villamos energiáról szóló 2001. évi CX. törvény alapján 2003. január 1-ét követően Magyarországon elvben a piac erői szabadon kifejthetik hatásukat. A gyakorlatban azonban a liberalizált piactól elvárható kedvező jelenségek, hatások nem jelentkeztek olyan mértékben, mint ahogy azt a szakértők várták, jelenti a CENA hírügynökség. 

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke a versenytörvény 36/A. § alapján 2004. március 29-én ágazati vizsgálatot indított. Az ágazati vizsgálat annak felderítését tűzte ki célul, hogy milyen okok hátráltatják a villamosenergia-piacon a gazdasági verseny fejlődését.

Az ágazati vizsgálat során a villamosenergia-piac 79 érintett vállalkozásának, ezen belül 39 feljogosított fogyasztónak a véleményét kértük ki. A vizsgálat legfőbb tanulsága az, hogy a ma működő modellt versenypolitikai értékelés alapján nem célszerű fenntartani. A modell ugyan alkalmas volt arra, hogy a verseny megjelenjen a szektorban, de egyben akadályozza is a valódi konkurrencia kialakulását, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!