Friss hírek

2005.12.23. 13:50

Ne fagyjanak meg a téli utcán!

Bevált az éjjeli menedékhely ötlete Erzsébetvárosban. A VII. kerületi hajléktalanok közül egyre többen jönnek a Kazinczy utca 41-be, ahol átmeneti éjszakai szálló és más segítség várja őket.

Rados Virág

Három hete fogadja a hajléktalanokat Erzsébetváros új éjjeli melegedője. A helyiségeket a Kazinczy utca 41-ben, egy üresen álló önkormányzati ház hátsó részében alakították ki - írtuk meg korábban. Az épületrészt a polgármesteri hivatal közhasznú munkásai hozták rendbe. Amikor kész lett, az önkormányzat két országos napilapban adott fel hirdetést, hogy partnert keres a melegedő működtetéséhez. Hárman jelentkeztek - mondta el Hunvald György polgármester. A Menhely Alapítvány, a Kiút Egyesület és a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház közül az utóbbira esett a választás. Ők ugyanis ingyen, tehát valódi karitatív szándékkal vállalták a feladatot.

A hajléktalanok zömét igen nehezen lehet rábírni, hogy hasonló közösségi helyeken töltsék az éjszakát. A szokásos szállókon ugyanis gyakori a bántalmazás, a lopás, a rablás - ismerik el a területen dolgozó szakemberek. Ezért találta ki a VII. kerület, hogy szociális munkások győzzék meg az érintetteket: érdemes igénybe venni a melegedőt. Ők járják most esténként többek között a Blaha Lujza tér, a Király utca, a Kazinczy utca és a Klauzál tér környékét. Ha a szállón valaki megszegi az emberi együttlét elemi szabályait, büntetésre számíthat. Akár napokra kitilthatják az átmeneti közös lakásból.

A jelenleg negyven helyes épületrészben az első napokban tizenöt-húsz ember húzta meg magát. Számuk azonban egyre gyarapodik. Ezen a héten valamelyik nap már negyvenhárman voltak - a szociális munkások öt pótágyat állítottak be. Van meleg víz, sampon, törülköző, péksütemény és forró tea. A melegedőt reggel fél nyolckor kell elhagyni. Sajnos kellemetlenség is érte az átmeneti lakókat. Egy elvetemült ismeretlen egyik nap elvágta a villanyvezetékeket - meséli a polgármester. Két napig gyertyával világítottak, és mindenki három pléddel takarózott.

Kirakatpolitika vagy segítő szándék?

Kirakatpolitikával vádolta az önkormányzatot a Centrum Csoport a megeledő megnyitásakor. Ők azok a fiatalok, akik év elején elfoglalták az üresen álló Úttörő Áruházat. A közelmúltban a Kazinczy utca 41-gyel tették ugyanezt a holland házfoglalók mintájára. Így hívják fel a figyelmet arra, hogy a pusztuló épületeket hasznosítani kell.

Hunvald polgármester cáfolja, hogy a Kazinczy-beli melegedő ötlete mögött politikai nyereségvágy húzódna meg. Szerinte az önkormányzatnak vállalnia kell a szociális feladatokat. A Murányi utcában egyébként szintén van egy hasonló éjjeli menedékhely. Itt hajléktalan nők, míg a Kazinczyban férfiak húzhatják meg magukat.

Hunvald polgármester cáfolja, hogy a Kazinczy-beli melegedő ötlete mögött politikai nyereségvágy húzódna meg. Szerinte az önkormányzatnak vállalnia kell a szociális feladatokat. A Murányi utcában egyébként szintén van egy hasonló éjjeli menedékhely. Itt hajléktalan nők, míg a Kazinczyban férfiak húzhatják meg magukat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!