Friss hírek

2005.12.28. 16:07

Nem lesz világvége 2036-ban

Menetrendszerint röppennek fel rémhírek az augusztusi hullócsillag szezonban, és az ünnepek körüli unalmas hétköznapokon a világvége közeledéséről. Legutóbb a 2004 MN4 nevű kisbolygót kiáltották ki az ítéletvégrehajtónak. Feleslegesen.

Árvay N. Tivadar

Megdöbbentő bejelentést tett néhány hete Viktor Sor csillagász. Az orosz szakember szerint a Föld 2036-ban összeütközik egy kisbolygóval. A hírt azonnal felkapta a sajtó. A várható katasztrófáról számtalan cikk és elemzés jelent meg. A hiba csak annyi, hogy az elkerülhetetlennek titulált találkozónak csekély az esélye. Egészen pontosan 1:5560-hoz. Ahhoz, hogy egy kisbolygó mozgását évtizedekre előre jelezzük évekig kell figyelni a mozgását – mondta el a reggel.hu-nak Sáreczky Krisztián csillagász. Az Apophis mozgásáról begyűjtött bizonytalan adatok alapján is csak néhány ezrelék az esélye a találkozásnak. A modellek többsége szerint nem lesz ütközés. A kisbolygók a Naprendszerünkhöz tartozó, ezer kilométernél kisebb égitestek. A Mars és a Jupiter között húzódó terület a fő övezetük, de időnként valamilyen külső hatás következtében elhagyják ezt a zónát, és a belső bolygókat is megközelítő pályára állnak. A 2004 MN4 nem ismeretlen a csillagászok számára – folytatja a szakember. Ezt a körülbelül 320 méter átmérőjű kisbolygót 2004-ben fedezte fel két amerikai és egy olasz csillagász. Akkor két éjjelen át sikerült szemmel tartani, ami még közelítő pályaszámításhoz sem elég. Fél évvel később egy ausztrál csillagász megtalálta az elveszett kibolygót, és többet nem tévesztették szem elől. Kiderült ugyanis, hogy 2029-ben veszélyesen közel kerülhet a Földhöz. Ekkor tört ki az első katasztrófaláz, pedig a szakemberek hangoztatták, hogy a hiányos megfigyelések miatt lehetetlen pontos előrejelzést adni.

A további megfigyeléseknek és a korábbi adatoknak köszönhetően végül egyértelművé vált, hogy bár közel halad el, mégsem veszélyezteti bolygónkat az Apophis. Azért a randevú látványosnak ígérkezik, a kisbolygó szabad szemmel is látható lesz. Épp, hogy fellélegeztünk, s máris itt a következő pánik. A megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a 2004 MN4 2036 április 13-ai földközelsége veszélyes lehet. De felelőtlenség bármit kijelenteni harminc év távlatából.

„Az Apophissal rengeteg dolog történhet. Ma egyszerűen lehetetlen megmondani, hogy hol tartózkodik majd akár 20 év múlva. Tudjuk, hogy a 2029-es földközelség hatására is változik majd a pályája, de hogy hogyan, azt ebben a pillanatban nem lehet megjósolni. A világűrben is számos hatás érheti, ami változtathat az általunk számított útvonalán” – mondja Sáreczky Krisztián. A csillagász szerint azért sincs értelme csúfos világvégét jósolni, mert egy ekkora aszteroida még egy ütközés esetén sem lenne képes globális katasztrófa előidézésére. Becsapódása nyomán 10-20 kilométer átmérőjű kráter keletkezne, a szétszóródó törmelék és por ezer kilométeres körben okozna pusztítást. Ha vízbe esne, nagyobb bajt okozna az ár, 50-100 méter magas hullámaival.

A földi élet kipusztulását egy 5-10 kilométer átmérőjű aszteroida becsapódása jelentené. Szerencsére nem vagyunk teljesen védtelenek. Ma már több sikeres gyakorlaton vagyunk túl, amelyeknek az volt a célja, hogy megvizsgálják milyen lehetőségeink vannak egy hasonló vészhelyzetben. Az Apophis nem jelent komoly fenyegetést. Egy ekkora méretű égitest kimozdítható, eltolható a pályájáról. 2020 körül már pontosabb adataink lesznek a kisbolygóról, a 2029-es közelítése után pedig szükség esetén el lehet kezdeni a mentőakciót.

Árvay N. Tivadar -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!