Friss hírek

2005.12.12. 18:13

Nyárig üres marad a rádióelnök széke

Jövő nyárig biztosan nem lesz elnöke a Magyar Rádiónak. „Szomorú, de kevéssé meglepő módon a közalapítvány kuratóriumának elnöksége nem nem tudott megállapodni a rádióelnök személyéről” – mondta lapunknak a szavazást követően Gellért Kis Gábor.

Bánky Bea

A kuratórium elnöke közölte, hogy mindössze Szomráky Béla kapott öt szavazatot. A rádió volt szerkesztőségvezetője immár másodszor kap eggyel kevesebb szavazatot, mint amennyi a poszt betöltéséhez szükséges. A kuratórium elnöke bejelentette: „Új pályázatot írunk ki, melynek határideje lényegesen hosszabb lesz, mint a korábbiaké” – jelentette be a kuratórium elnöke. Szomráky szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy politikai érdekek fölülírják azt a törekvést, hogy a választásokig elnöke lehessen a közmédiumnak. Az új pályázat beadási határidejét június 13-ára tették.

Az egyik társadalmi kurátor, Gráf Csilla szerint kívánatos lenne a médiatörvényt úgy módosítani, hogy három sikertelen elnökjelölés után szálljon át a jelölési jog a civil kurátorokra is. Ezzel megszűnne az a tarthatatlan állapot, amely szerint a pártdelegáltak annyiszor írnak ki pályázatot az elnök személyére, ahányszor csak akarnak. „Annál felelőtlenebb döntést nehezen tudok elképzelni, mint hogy egy kaotikus állapot kialakítása után a kuratórium nem tud rádióelnököt választani” – kommentálta a helyzetet Gráf. Egyébként a civil delegáltak két jelöltet tudnának elnökként elképzelni: Németh Miklós Attilát vagy Dr. Balogh Gábort.

Gellért Kis Gábor lapunknak azt is elmondta, hogy mivel a fideszes elnökségi tag, Szadai Károly javaslata nem kapta meg a szükséges többséget, minden marad a régiben, annak ellenére, hogy a nagykuratórium ezt a döntést elmarasztalta. A hangos szóváltásoktól sem mentes tegnapi ülésen ugyanis törvénybe ütközőnek, így semmisnek ítélték a takarékossággal indokolt intézkedéseket: az elbocsátásokat és a Bartók Rádió műsorstruktúrájának átalakítását.

„Törvénytelen, hogy az alelnökök – a kuratórium elnökségének jóváhagyásával – gyakorolhatnak munkáltatói jogokat. Ez ugyanis az elnök kizárólagos hatásköre” – mondta lapunknak Gráf Csilla. A kuratórium sok ellenszavazattal bár, de korábban megszavazta, hogy az alelnökök közvetlenül az elnökséghez fordulhassanak hatásköri problémákkal összefüggő kérdésekben. Ez megteremtette Hollós János és Gőblyös István számára a lehetőséget, hogy átalakításba kezdjenek. Ők végérvényesen lezárnák a Kondor-időszakot, így a volt rádióelnök több bizalmi emberét is nyugdíjazták.

A kuratórium a tegnapi nyilvános ülésen – 17 igen és 4 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett – felszólította az elnökséget döntése visszavonására, továbbá arra, hogy tartózkodjanak olyan intézkedésektől, amelyek kizárólag elnöki jogkörbe tartoznak. A visszavonás ellen szavazott a kormány által delegált Gellért Kis Gábor, Novák Gergely és Szente Péter. Agárdi Péter tartózkodott.

A kényszernyugdíjazások és az elnök meg nem választásának hátterében politikai okok húzódnak. Az, hogy egy közszolgálati médium kampányidőszakban hogyan állítja be a versengő pártokat, akár döntő fontosságú is lehet a választások eredményére. Erre utal, hogy Orbán Viktor pártelnök személyesen próbált hatni Hollósra, hogy vonja vissza a döntést, Kondor Katalin pedig az egyik tévéműsorban leárulózta Hollóst.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!