Friss hírek

2005.12.09. 18:03

Receptfelírás: ismét tiltakoznak az orvosok

Óriási felháborodást keltett az orvosok körében az a rendelettervezet, amely arra késztetné őket, hogy a legolcsóbb készítményeket írják fel betegeiknek.

Bánky Bea

A szaktárca javaslatának lényege: az orvosnak a recept felírásakor tájékoztatás keretében arra kell kísérletet tennie, hogy a beteg az olcsóbb készítményt válassza. A „tévesen felírt” gyógyszer tb-támogatásának visszafizetésére pedig kötelezhetnék azokat a doktorokat, akik figyelmen kívül hagyják az új rendeletet. A többszöri szankcionálás következménye akár a receptírási jog megvonása is lehet. A büntetésekből befolyó összegből foltozgatnák az Országos Egészségpénztár (OEP) mindig lyukas gyógyszerkasszáját, illetve jutalmaznák a „spórolós” orvosokat.

„Erkölcsi szempontból elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a beteg gyógyszeres kezelésében az orvost is érdekeltté tegyék” – mondta lapunknak Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint kivitelezhetetlen, hogy rendelési időben a háziorvos a páciensnek hosszadalmas kiselőadásban szemléltesse a gyógyszerezési lehetőségeket. Az pedig egyenesen ostoba ötlet, hogy a beteg aláírásával kell, hogy igazolja, hogy orvosa költséghatékonyan dolgozik. A tárca szerint a „takarékos” receptírás az OEP-nek évi többmilliárdos megtakarítást jelentene.

„A gyógyszerkassza nem azért ürül ki minden évben már augusztus körül, mert az orvosok pazarolnak, hanem mert eleve elégtelenre tervezik a büdzsét” – mondta Éger István. Hozzátette: mivel általában a költségvetés tartalékából pótolják a hiányt, aggasztó a 2006-os büdzsé gyógyításra fordítandó összege, amely szerinte 110 milliárd forinttal alultervezett. Az orvosok költséghatékony gyógyszerfelírásának szabályozásáról hétfőn tárgyal a Magyar Orvosi Kamara és az Egészségügyi Minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!