Friss hírek

2005.12.17. 17:12

Romániai magyar adatbank

Az Udvardy Frigyes által összeállított kronológia közel 39 ezer bejegyzést tartalmaz.

BAMA

Valamennyi 1990-2003 közötti lényeges esemény egy helyen. Az adatbázis tulajdonképpen egy aprólékos sajtószemle, amely az 1990-2003 közötti időszak valamennyi lényeges romániai magyar történését rögzíti – napi rendszerességgel.

Az adatbázisnak egyelőre a béta verziója hozzáférhető, de folyamatosan dolgoznak a javításán és bővítésén. Az általános, illetve az évek és hónapok szerinti keresési lehetőség mellett az intézmény-, név- és helységnévmutatók könnyítik meg a használatát. A politikai eseményeken kívül a kronológiában helyt kaptak a kulturális élet eseményei, a szerkesztő fontosnak tartotta nyomon követni, mi történik a szórványban, az egyházaknál, az oktatásban, a magyar intézményekben, a kis településeken vagy a moldvai csángóknál, de ugyanígy figyelt a kisebbségellenes megnyilvánulásokra is, írja a Transindex.

Udvardy, aki a HTMH sajtóosztályának volt a munkatársa, a nyolcvanas évek második közepétől foglalkozik az erdélyi magyar kisebbség helyzetének dokumentálásával. Az Erdélyi Magyar Adatbankban hozzáférhetővé tett munka részét képezte a HTMH nyilvánosan is elérhető sajtószemléinek, de mind terjedelmében, mind pedig kereshetőségében, illetve a mutatók révén annál jóval többet nyújt a felhasználóknak, áll a jelentésben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!