Friss hírek

2005.12.14. 14:33

Sólyom aláírta az új felsőoktatási törvényt

Sólyom László köztársasági elnök kedden aláírta az új felsőoktatási törvényt - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

BAMA

Magyar Bálint liberális oktatási miniszter elmondta: az új felsőoktatási törvény március 1-én lép hatályba. A kormány szerdai ülésén elfogadta a bolognai rendszerű, angolszász típusú képzésre történő áttérést szabályozó kormányrendeletet, A Magyar Akkreditációs Bizottság pedig körülbelül 680 szak indítását engedélyezte - közölte. "2006 szeptemberétől a törvény egyik legfontosabb célja, az európai felsőoktatási rendszerekkel harmonizáló, azokkal összecsengő és az átjárhatóságot biztosító modern, angolszász típusú képzési rendszer bevezetése megtörténhet" - hangoztatta. Mint mondta, az új törvénnyel a felsőoktatásban megvalósulnak a valódi minőség, a verseny, a teljesítmény és az esélyegyenlőség szempontjai és feltételei.

Kuncze Gábor elmondta: az új felsőoktatási törvény szükséges volt a versenyképes tudás megszerzésének, az egyetemek gazdasági önállóságának biztosítása érdekében. Emellett fontos volt, hogy a képzési rendszer a piaci igényeknek alakuljon át. Hozzátette: ezzel megteremtődött a feltételrendszere annak is, hogy különböző konstrukciókban a következő években összesen mintegy 170 milliárd forintnyi fejlesztés valósuljon meg a felsőoktatásban. Emlékeztetett arra, hogy a törvényt nagy viták kísérték, a pártelnök szerint az aláírással elhárultak az akadályok a magyar felsőoktatás hosszú távú sikerét szolgáló átalakítás útjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!