Friss hírek

2005.12.21. 15:09

Szeretné-e, ha magyar lenne a szerbiai államfő?

A kutatás tárgya a Vajdaságban élő nemzeti közösségek egymás közti viszonyai voltak.

BAMA

A nemek és a települések arányát figyelembe vevő kutatás, illetve a 2002-ben megtartott népszámlálás adatai alapján korrigált eredmények kimerítő elemzése néhány hete készült el, írásban pedig a Sociološki pregled című folyóiratban lát napvilágot a közeljövőben.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Lázár Zsolt
[/caption]Lázár Zsolt magiszter, az Etnikai distancia Vajdaságban című projektum vezetője az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilapnak ismertette a kutatás fontosabb eredményeit: "Az eredmények azt mutatják, hogy az etnikai viszonyok Vajdaságban meglehetősen kiegyensúlyozottak, hiszen a válaszok túlnyomó része a neutrális középérték körül csoportosul, és nincsenek olyan kollektív értékelések, melyek szélsőségesen negatívak vagy pozitívak volnának. Úgy vélem, hogy ez rendkívül jelentős tényező. Általánosan tekintve ez azt jelenti, hogy a háborús, válságos és a nemzetek közötti viszonyokra nézve pusztítóan ható kilencvenes évek nem hagytak maradandó nyomot a többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek viszonyán, legalábbis a mindennapi társadalmi kapcsolatok szintjén. S bár a felelősség a téves állampolitika miatt a többségi nemzetet terheli, mégis a szerbeket tekinti a többi nemzeti közösség a legkívánatosabb partnereknek az összes vizsgált társadalmi kapcsolat tekintetében", írja mai számában a napilap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!