Friss hírek

2005.12.11. 07:00

Zsúfoltak maradnak az intercityk

Javul az elővárosi közlekedés a nagyvárosokban, kiterjed az EuRegiós összeköttetés, állítólag tisztábbak lesznek a szerelvények. Ugyanakkor a kevés IC-vonatszám marad a régi, és a kicsi járműpark fejlesztésére sem igen jut pénz.

Rados Virág

Sok változást tartalmaz a MÁV ZRt. új vasúti menetrendje, amely ma lép életbe – mondta el a reggel.hu-nak Kavalecz Imre szóvivő. A társaság igyekszik biztosítani a vonat-, autóbusz- és egyéb csatlakozásokat (pl. gödöllői HÉV). Ezenkívül szinte valamennyi szomszédos ország kishatárforgalmára kiterjesztik az úgynevezett EuRégiós összeköttetéseket. A Bécs és Győr közti szerelvények hosszabb útvonalon, Tatabányáig közlekednek. Ezen a járaton összesen hét új vonatpár szállítja majd az utasokat. Szintén új vonatpárrra lehet számítani Bécsújhely és Zalaegerszeg között is, akárcsak a Znojmótól (Csehország) Jennersdorf (Ausztria) útvonalon. A Bécsújhely-Zalaegerszeg, a Budapest-Miskolc, valamint a Záhony-Nagyvárad összeköttetés is megvalósul.

A legnagyobb forgalmú budapesti elővárosi vonalak csomópontjain az ígéretek szerint javulnak a MÁV- és Volán-járatok közötti csatlakozások. Erre számíthatnak az Érd, Vác, Monor, Pilis, Sülysáp és más települések és környékének lakói. A vasúttársaság bevételeinek mintegy negyede a fővárosi elővárosi útvonalakon utazóktól származik. Tervezik, hogy fokozatosan fejlesztik a vidéki nagyvárosok elővárosi közlekedését is. A Budapest-Miskolc vonalon új személyvonat közlekedik Szerencs és Miskolc között reggelente. Így szeretnék megkönnyíteni a diákok Miskolcra való eljutását. A Miskolc-Füzesabony-Hatvan vonalon pedig gyakrabban közlekednek a vonatok.

A tapasztalatok szerint a legtöbb utas idén az InterCity (IC) vonatokon utazott. A járműpark az igényekhez mérten túl kicsi, ami különösen a hétvégi utazások alkalmával jár kényelmetlenséggel. Legzsúfoltabb a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonal, amelyen az IC-utasok mintegy negyede utazik – mondta el a szóvivő. A helyzet sajnos a következő évben sem javul. A vasúttársaság ugyanis a kicsi járműpark miatt e szerelvényeken nem tervez jövőre változást. Sok utas hevesen tiltakozott, amikor a MÁV tavaly decemberben megszüntette az első osztályt a gyorsvonatokon.

Idén decembertől ismét lesznek a gyorsokon első osztályú kocsik - közölte Kavalecz Imre szóvivő. Az expressz vonatokon, amelyek kevesebb helyen állnak meg, megszüntetik a 130 forintos helyjegyet. A jegyek árváltozásáról a szóvivő egyelőre nem nyilatkozik. Mint elmondta: ez ügyben a szaktárca dönt az év végén. keret Átszervezik a budapesti Józsefvárosi pályaudvar személyforgalmát. Úgy tervezik, nagyobb részét a Keleti pályaudvarra, kisebb részét Kőbánya-Kispest állomásra terelik át. Ez negyvenhárom, főként elővárosi vonatot érint. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon közlekedő elővárosi vonatok a keletiből indulnak majd, és oda is érkeznek. A Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon járó szerelvények esetében az induló és a célállomás Kőbánya-Kispest lesz. A Józsefvárosi pályaudvar személyforgalmát a nappali órákra korlátozzák. A hatékonyságot javító és a forgalmat korszerűsítő intézkedések révén a MÁV mintegy 300 millió forintot takaríthat meg – állítja Kavalecz. Ennek nagyobb részéből a Keleti pályaudvart korszerűsítik majd.

Változó vonatok

A MÁV nyolc felsőoktatási intézménybe telepít menetjegypénztárakat. Első lépésként a debreceni és a szegedi egyetemen nyílik majd ilyen. Már működik az új telefonos ügyfélszolgálat, amely bárhonnan Magyarországról helyi tarifával hívható. A 06-40-49-49-49-es számon megrendelhetjük jegyünket, amelyek a meghirdetett állomásokon vehetők át. Az utasok észrevételeit, javaslatait az [email protected] e-mail címen fogadják.

A járműparkban 300 felújított elővárosi, kék-piros színű betétkocsit és 19 vezérlőkocsit újítanak fel. A vonattal utazók leggyakoribb panasza: a szerelvények kívül-belül mocskosak, lehetetlen velük kulturáltan utazni. A társaság új módszert ígér a vonatok takarítására. Elsősorban a német állami vasúttársaság tisztítási rendszerét követnék, amelyet a magyar társaság meg is pályázott.

Nemzetközi vasúti összeköttetés

A Budapest – Graz közötti InterCity (IC) közlekedést a Halászbástya IC vonatpár biztosítja. A Venezia EN-vonat – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét a Székesfehérvár-Gyékényes-Zágráb-Ljubljana útvonalon közlekedik.

Budapest Nyugati pályaudvar és a szlovákiai Érsekújvár között a munkába járók utazását öt pár közvetlen vonat biztosítja, a Budapest-Szob közötti vonatok menetrendjében. A Budapest-Győr-Sopron vasútvonalon közlekedő IC-vonatok közül néhány járat Wiener Neustadtig, illetve Wien-Südbahnhofig közlekedik.

A Wien-Pécs közötti eljutási idő csökkentése érdekében a Corvinus IC vonatpár Pécs-Barcs-Nagykanizsa-Szombathely-Sopron érintésével, új útvonalon közlekedik. A rövidebb eljutási idő révén a szolgáltatás is javult.

A szlovák vasútnál folyó pályaépítési munkálatok miatt a Báthory nemzetközi gyorsvonat 18:00 óra helyett 17:00 órakor indul Budapestről. A Budapest-Mátészalka közötti Szamos IC vonat – az utazóközönség kérésének megfelelően – hosszabb útvonalon, Budapest-Tiborszállás-Szatmárnémeti között jár. Ugyanakkor megszűnnek a Nyíregyháza-Nagykároly közötti IP vonatok.

A Körös IC-vonat útvonalát meghosszabbították, s ezzel új összeköttetést teremtettek Budapest és Temesvár között. A vasúti társaságok megegyezése alapján a jelenlegi, úgynevezett kishatárforgalomban közlekedő vonatok száma növekszik, így lehetővé válik a szerbiai Magyarkanizsáról Szegedre való iskolába járás és bővül a Szegedről Szabadkán át Kiskunhalasra történő utazások lehetősége.

Minőségi távolsági vasúti összeköttetések (InterCity)

(Hodos)-Bajánsenye-Zalegerszeg-Ukk-Boba vasútvonal

A Göcsej IC Ukkon, Zalabér-Batykon és Jánosházán nem áll meg. Székesfehérvár-Tapolca vasútvonal A Batsányi IC-vonat egy órával korábban indul Budapestről. Ugyancsak kérésre, az IC vonatok Csajág helyett Balatonakarattyán állnak meg.

Dombóvár-Gyékényes vasútvonal

A Corvinus IC-vonatpár más útirányon való közlekedése miatt IP vonatok közlekednek – csatlakozást biztosítva a Corvinus IC-hez Gyékényesen. Az IC vonatok Jákó-Nagybajom állomáson nem állnak meg.

Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal

A belföldi utasok jobb kiszolgálása érdekében két InterPici vonat közlekedik. Debrecen-Mátészalka vasútvonal Az IC vonatok Hajdúsámson állomáson nem állnak meg. Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonal Naponta 5 pár IC vonat közlekedik.

Budapest elővárosi vasúti közlekedés

Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal

Csúcsidőben harminc percenként közlekednek az elővárosi vonatok. A reggeli órákban a jelenleg Bicskéről Budapestre induló vonatok Tatabányáról indulnak, az óránkénti közlekedést a hét végére is kiterjesztette a MÁV. Győr elővárosi forgalmában a Tatabányáig közlekedő EURegiós vonatok új eljutási lehetőséget kínálnak.

Budapest-Esztergom vasútvonal

Új vonat közlekedik Piliscsaba és Esztergom között munkanapon, amely Piliscsabáról 7 óra 08 perckor indul.

Esztergom-Komárom vasútvonal

Süttő és Esztergom-Kertváros között két új vonatpár közlekedik, a szerelvények közvetlen kocsiként Budapest Nyugati pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak.

Budapest-Székesfehérvár vasútvonal

Egy új vonatpár áll az utazóközönség rendelkezésére Budapest Déli pályaudvar és Martonvásár között. A martonvásári elővárosi vonatok Nagytétény-Érdligeten is megállnak.

Budapest-Szob vasútvonal

Budapest-Vác között 3, Vác-Budapest között 2 új vonat is segíti az egyik legnagyobb forgalmú elővárosi vasútvonal utasainak eljutását. A Nyugati pályaudvarról Szobra naponta indul vonat 0 óra 40 perckor, s a korábban csak péntekenként közlekedő három délutáni vonat minden munkanapon közlekedik.

Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonal

Öt, Budapest Nyugati pályaudvarról induló vonat hosszabb útvonalon, Vácig közlekedik.

Budapest-Hatvan vasútvonal

Hatvan és Budapest Keleti pályaudvar között munkanapokon új vonatok is közlekednek 5.22-kor és 21.24-kor. Budapestről Hatvanba naponta indul vonat 23 óra 35 perckor. Hatvanba és Gödöllőre napközben óránként indulnak vonatok, a hatvani vonatok naponta, a gödöllői vonatok munkanapokon közlekednek.

Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal

Budapest-Monor-Budapest között napközben óránként közlekednek elővárosi szerelvények.

Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonal

A Józsefvárosi pályaudvar helyett az elővárosi vonatok Budapest Keleti pályaudvarról indulnak, és oda érkeznek. A vasútvonalon a napközbeni személyvonatok Szolnokról az IC-ket követően indulnak. Budapestről, délután az óra 20. percében Nagykátára indulnak olyan vonatok, amelyek minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Ugyancsak délután az óra 40. percében gyorsított vonat indul Szolnokra, a 45. percben pedig mindenhol megálló vonatok indulnak Sülysápra.

Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kiskunhalas-Kelebia vasútvonal

A vonatok – a nemzetközi vonatok és az néhány belföldi gyorsvonat kivételével – Kőbánya-Kispestről indulnak, illetve oda érkeznek. Négy vonattal több közlekedik ezen a vasútvonalon.

Távolsági vonatközlekedés

Celldömölk-Zalaegerszeg vasútvonal

Új vonat közlekedik Zalaegerszegről Celldömölkre.

Sárbogárd-Baja vasútvonal

A Bajáig közlekedő expresszvonatok megszűnnek, helyettük Sárbogárdig gyorsvonattal, onnan közvetlen átszállás nélküli személyvonattal utazhatnak Bajáig.

Budapest-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonal

A reggeli órákban új személyvonat indul Sátoraljaújhelyről Szerencsre, ahol csatlakozása lesz a Budapestre tartó Tokaj InterCity vonathoz.

Füzesabony-Eger vasútvonal

A Budapest-Eger-Budapest közötti gyorsvonatokban nagyobb kapacitású szerelvények közlekednek.

Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal

Az Ady Endre gyorsvonat pótlására új távolsági vonat közlekedik Budapest Nyugati pályaudvarról 9 órakor Debrecenbe.

Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vasútvonal

Egy vonat Budapestről 6.00 óra helyett 10 perccel korábban indul, 28 perccel korábban érkezik Gyulára.

Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonal

A vasútvonalon 7 óra 20 helyett 8 óra 20-kor indul vonat Szegedről Budapestre.

Bátaszék-Baja-Kiskunhalas, illetve Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza vasútvonal

A Budapest-Baja közötti expresszvonat Budapestről 1 óra 15 perccel korábban indul. A vonat megáll Almás megállóhelyen.

A járműparkban 300 felújított elővárosi, kék-piros színű betétkocsit és 19 vezérlőkocsit újítanak fel. A vonattal utazók leggyakoribb panasza: a szerelvények kívül-belül mocskosak, lehetetlen velük kulturáltan utazni. A társaság új módszert ígér a vonatok takarítására. Elsősorban a német állami vasúttársaság tisztítási rendszerét követnék, amelyet a magyar társaság meg is pályázott. Nemzetközi vasúti összeköttetés A Budapest – Graz közötti InterCity (IC) közlekedést a Halászbástya IC vonatpár biztosítja. A Venezia EN-vonat – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét a Székesfehérvár-Gyékényes-Zágráb-Ljubljana útvonalon közlekedik.

Budapest Nyugati pályaudvar és a szlovákiai Érsekújvár között a munkába járók utazását öt pár közvetlen vonat biztosítja, a Budapest-Szob közötti vonatok menetrendjében. A Budapest-Győr-Sopron vasútvonalon közlekedő IC-vonatok közül néhány járat Wiener Neustadtig, illetve Wien-Südbahnhofig közlekedik.

A Wien-Pécs közötti eljutási idő csökkentése érdekében a Corvinus IC vonatpár Pécs-Barcs-Nagykanizsa-Szombathely-Sopron érintésével, új útvonalon közlekedik. A rövidebb eljutási idő révén a szolgáltatás is javult.

A szlovák vasútnál folyó pályaépítési munkálatok miatt a Báthory nemzetközi gyorsvonat 18:00 óra helyett 17:00 órakor indul Budapestről. A Budapest-Mátészalka közötti Szamos IC vonat – az utazóközönség kérésének megfelelően – hosszabb útvonalon, Budapest-Tiborszállás-Szatmárnémeti között jár. Ugyanakkor megszűnnek a Nyíregyháza-Nagykároly közötti IP vonatok.

A Körös IC-vonat útvonalát meghosszabbították, s ezzel új összeköttetést teremtettek Budapest és Temesvár között. A vasúti társaságok megegyezése alapján a jelenlegi, úgynevezett kishatárforgalomban közlekedő vonatok száma növekszik, így lehetővé válik a szerbiai Magyarkanizsáról Szegedre való iskolába járás és bővül a Szegedről Szabadkán át Kiskunhalasra történő utazások lehetősége. Minőségi távolsági vasúti összeköttetések (InterCity) (Hodos)-Bajánsenye-Zalegerszeg-Ukk-Boba vasútvonal

A Göcsej IC Ukkon, Zalabér-Batykon és Jánosházán nem áll meg. Székesfehérvár-Tapolca vasútvonal A Batsányi IC-vonat egy órával korábban indul Budapestről. Ugyancsak kérésre, az IC vonatok Csajág helyett Balatonakarattyán állnak meg.

Dombóvár-Gyékényes vasútvonal

A Corvinus IC-vonatpár más útirányon való közlekedése miatt IP vonatok közlekednek – csatlakozást biztosítva a Corvinus IC-hez Gyékényesen. Az IC vonatok Jákó-Nagybajom állomáson nem állnak meg.

Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal

A belföldi utasok jobb kiszolgálása érdekében két InterPici vonat közlekedik. Debrecen-Mátészalka vasútvonal Az IC vonatok Hajdúsámson állomáson nem állnak meg. Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonal Naponta 5 pár IC vonat közlekedik. Budapest elővárosi vasúti közlekedés Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal

Csúcsidőben harminc percenként közlekednek az elővárosi vonatok. A reggeli órákban a jelenleg Bicskéről Budapestre induló vonatok Tatabányáról indulnak, az óránkénti közlekedést a hét végére is kiterjesztette a MÁV. Győr elővárosi forgalmában a Tatabányáig közlekedő EURegiós vonatok új eljutási lehetőséget kínálnak.

Budapest-Esztergom vasútvonal

Új vonat közlekedik Piliscsaba és Esztergom között munkanapon, amely Piliscsabáról 7 óra 08 perckor indul.

Esztergom-Komárom vasútvonal

Süttő és Esztergom-Kertváros között két új vonatpár közlekedik, a szerelvények közvetlen kocsiként Budapest Nyugati pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak.

Budapest-Székesfehérvár vasútvonal

Egy új vonatpár áll az utazóközönség rendelkezésére Budapest Déli pályaudvar és Martonvásár között. A martonvásári elővárosi vonatok Nagytétény-Érdligeten is megállnak.

Budapest-Szob vasútvonal

Budapest-Vác között 3, Vác-Budapest között 2 új vonat is segíti az egyik legnagyobb forgalmú elővárosi vasútvonal utasainak eljutását. A Nyugati pályaudvarról Szobra naponta indul vonat 0 óra 40 perckor, s a korábban csak péntekenként közlekedő három délutáni vonat minden munkanapon közlekedik.

Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonal

Öt, Budapest Nyugati pályaudvarról induló vonat hosszabb útvonalon, Vácig közlekedik.

Budapest-Hatvan vasútvonal

Hatvan és Budapest Keleti pályaudvar között munkanapokon új vonatok is közlekednek 5.22-kor és 21.24-kor. Budapestről Hatvanba naponta indul vonat 23 óra 35 perckor. Hatvanba és Gödöllőre napközben óránként indulnak vonatok, a hatvani vonatok naponta, a gödöllői vonatok munkanapokon közlekednek.

Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal

Budapest-Monor-Budapest között napközben óránként közlekednek elővárosi szerelvények.

Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonal

A Józsefvárosi pályaudvar helyett az elővárosi vonatok Budapest Keleti pályaudvarról indulnak, és oda érkeznek. A vasútvonalon a napközbeni személyvonatok Szolnokról az IC-ket követően indulnak. Budapestről, délután az óra 20. percében Nagykátára indulnak olyan vonatok, amelyek minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Ugyancsak délután az óra 40. percében gyorsított vonat indul Szolnokra, a 45. percben pedig mindenhol megálló vonatok indulnak Sülysápra.

Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kiskunhalas-Kelebia vasútvonal

A vonatok – a nemzetközi vonatok és az néhány belföldi gyorsvonat kivételével – Kőbánya-Kispestről indulnak, illetve oda érkeznek. Négy vonattal több közlekedik ezen a vasútvonalon. Távolsági vonatközlekedés Celldömölk-Zalaegerszeg vasútvonal

Új vonat közlekedik Zalaegerszegről Celldömölkre.

Sárbogárd-Baja vasútvonal

A Bajáig közlekedő expresszvonatok megszűnnek, helyettük Sárbogárdig gyorsvonattal, onnan közvetlen átszállás nélküli személyvonattal utazhatnak Bajáig.

Budapest-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely vasútvonal

A reggeli órákban új személyvonat indul Sátoraljaújhelyről Szerencsre, ahol csatlakozása lesz a Budapestre tartó Tokaj InterCity vonathoz.

Füzesabony-Eger vasútvonal

A Budapest-Eger-Budapest közötti gyorsvonatokban nagyobb kapacitású szerelvények közlekednek.

Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal

Az Ady Endre gyorsvonat pótlására új távolsági vonat közlekedik Budapest Nyugati pályaudvarról 9 órakor Debrecenbe.

Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vasútvonal

Egy vonat Budapestről 6.00 óra helyett 10 perccel korábban indul, 28 perccel korábban érkezik Gyulára.

Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonal

A vasútvonalon 7 óra 20 helyett 8 óra 20-kor indul vonat Szegedről Budapestre.

Bátaszék-Baja-Kiskunhalas, illetve Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza vasútvonal

A Budapest-Baja közötti expresszvonat Budapestről 1 óra 15 perccel korábban indul. A vonat megáll Almás megállóhelyen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!