Friss hírek

2006.01.02. 11:44

40 százalékkal kevesebb gázt kapunk

Leállította a Gazprom az Ukrajnába irányuló gázszállítást, mert a két fél nem tudott megállapodni a földgáz árában. Magyarországra hétfő reggel 40 százalékkal kevesebb gáz érkezett.

BAMA

Az oroszok állítják, csak azzal a mennyiséggel pumpálnak kevesebbet a rendszerben, amely eddig Ukrajnának járt, azonban hétfőre jelentős nyomáscsökkenést észleltek Magyarországon, Ausztriában, Lengyelországban és Szlovákiában.

Az oroszok állítják, hogy a rendszerbe napi 120 millió köbméterrel kevesebb gázt pumpálnak, s a nyugat-európai exportmennyiség hiánytalanul a vezetékekbe kerül. Az oroszok emellett Ukrajnát a gáz jogosulatlan elvételével vádolják. Ennek ellenére az ukrán Naftogaz szerint Oroszországból 187 millió köbméterrel kevesebb gáz érkezik, s a Gazprom a tranzitvezetékeken is leállította a kivitelt, amellyel az Európába irányuló szállításokat is korlátozza.

Az orosz-ukrán árvitát az robbantotta ki, hogy az oroszok az eddigi 1000 köbméterenkénti 50 dolláros árat 230 dollárra emelnék, amely szerintük megfelel a világpiacinak, ugyanis a szovjet időkből örökölt ”baráti ár” nem tartható fenn tovább. Ukrajna azonban legfeljebb 80 dolláros egységárat tart reálisnak. Kijev álláspontja szerint Moszkva zsarolni próbálja szomszédját, mert a narancsos forradalom után nyugatbarát vezetés került hatalomra Ukrajnában az addigi oroszbarát vezetés helyére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!