Friss hírek

2006.01.03. 17:09

Csökkentenék a gázfüggést

A gázkrízis elmúltával sem dőlhetünk nyugodtan hátra – közölte kedden Gyurcsány Ferenc. Az ukrán-orosz viszály következtében előállt nyomásingadozás enyhült ugyan, ám több nagyfogyasztó még mindig nem használhat földgázt.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]Hosszú távon csökkenteni kell az energiaellátásban a földgáz szerepét, ám a gázból növelni kell a tartalékokat – hangsúlyozta tegnap Gyurcsány Ferenc. A kormányfő az orosz-ukrán gázvita magyarországi hatásairól szóló munkamegbeszélésen közölte: a tartalék növelése érdekében a kormány új tárolókat akar építtetni 2010-ig. Ezek összesen egymilliárd köbméter gázt tudnának befogadni, kiegészítve a jelenleg 3,45 milliárd köbméteres tárolókapacitást. Az erről szóló törvényjavaslatot egy hónapon belül terjeszti a kormány az országgyűlés elé, s rövidesen 150 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki egy 1,2 milliárd köbméter földgáz – húsznapos tartalék – tárolására alkalmas tározó megépítésére – közölte Kóka János gazdasági miniszter. A fejlesztés egy forinttal növelné meg a gáz árát. A hét eleji, másfél napig tartó nyomáscsökkenés miatt azonban nem kell áremelésre számítani.

[caption id="" align="alignright" width="260"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]A Magyarországra érkező orosz gázimport azt követően csökkent drámai módon, hogy Oroszország elzárta az Ukrajna felé induló gázvezetékeket, miután Kijev nem fogadta el, hogy ezer köbméterenként a korábbi 50 helyett 230 dolláros árat fizessen a Gazpromnak. Az Ukrajna felől érkező gázvezetékekben hétfő estére állt helyre a nyomás.

A keddi munkamegbeszélésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kóka Jánost és Somogyi Ferenc külügyminisztert, illetve Hernádi Zsoltot, a Mol Rt. igazgatósági elnökét, Horváth J. Ferencet, a Magyar Energia Hivatal elnökét és Székely Árpád, volt moszkvai magyar nagykövetet fogadta. A zárt ajtók mögötti egyeztetést követő tájékoztatón Gyurcsány Ferenc kormányfő bejelentette: Magyarország közös európai uniós energiapolitika elfogadására tesz javaslatot. Ennek egyik legfontosabb eleme lehet egy, az Adriai-tengertől építendő hálózat, amely Észak-Afrikából érkező cseppfolyós földgázzal látná el az EU-tagállamokat, enyhítve így az orosz gáztól való függőséget.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]A közös hálózat ötletét a visegrádi négyek elvetették – közölte Kóka János az érintett országok minisztereivel ugyancsak kedden folytatott egyeztetése után. Így az ezer kilométerre tervezett adriai vezeték terve egyelőre horvát-magyar kérdés, amelyről a két ország kormányának közös ülésén egyeztetnek majd. A 3-4 milliárd eurósra tervezett fejlesztéshez számítanak az Európai Unió támogatására is.

A gázellátási zavarok miatt kialakult felfokozott állapotoknak tudja be Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Rt. vezérigazgatója a kormány nyilatkozatait. Aki az orosz ellátásról való leválást sürgeti, az vagy nem gondolja végig a következményeket, vagy nincsen tisztában a technikai háttérrel – mondta el lapunknak. „Nem hiszek a leszakadási stratégiában. A mostani zavartól eltekintve a rendszer biztonságos, előnyös és egyértelmű” – véli.

Hernádi Zsolt kedden elismételte a közszolgálati televízióban hétfőn este mondottakat: a mindenkori kormányok hibája, hogy Magyarország 90 százalékban gázfüggő helyzetben van. „Tévedés, hogy a gáz energiapiacon betöltött túlsúlyát az olcsósága okozza, hiszen világpiaci árat fizetünk érte” – tette hozzá. A Mol elnöke egyébként megerősítette a kormányfő szavait: mind Ukrajna, mind Ausztria felől a szerződéses érték feletti nyomással érkezik hozzánk a földgáz. Így egyelőre helyreállt a rend, a lakosság ellátását semmi sem veszélyezteti.

„Javul a helyzet, de nem stabil” – mondta kedd délután Zsuga János, a Mol Földgázszállító Rt vezérigazgatója a cég siófoki diszpécserközpontjában. Az országba érkező gáz nyomáson itt 52 bar-on állt. Hétfőn este váratlanul, néhány óra alatt emelkedett a nyomás 32-ről 52 bar-ra – folytatta Zsuga János. Folyamatos azonban azóta az ingadozás: a nyomás 42 és 52 bar között van – tette hozzá. Zsuga János szerint semmiféle hivatalos információt nem ad sem az ukrán, sem az orosz fél, így egyelőre kiszámíthatatlan, mi történik a következő napokban. Éppen ezért amíg egy napon keresztül nem stabilizálódik a mennyiség és a nyomás, nem adják vissza a gázt azoknak a nagy fogyasztóknak, akiket korábban arra kértek, álljanak át gáztüzelésről más módozatokra.

Szerződésszegés eddig nem történt, mivel a Mol negyedévente számol el az orosz partnerrel. E szerződés szerint egyébként az átadott gáz nyomása 48 (+/- 1) bar lehet. Vasárnap este kis híján a kritikus 30-as határ alá süllyedt.

Mindenki megkapta a magáét

Miközben Európában lassan helyreáll az orosz gázimport, a Gazprom orosz gázmonopólium azzal vádolja Ukrajnát, hogy az elmúlt napokban összesen 118,7 millió köbméter gázt lopott el az Európába irányuló vezetékekből. Az ukránok szerint viszont a területükön áthaladó gáz csempészárunak minősül, ezért az oroszoknak semmiféle kifogásuk nem lehet az ellen, ha esetleg megcsapolják a vezetéket. Eközben az ukrán lakosság körében sms-kampány indult, amelyben az orosz áruk bojkottjára szólítják fel egymást: „ha igazi ukrán vagy, emlékezz a gázra, ne vásárolj orosz árut”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!