Friss hírek

2006.01.19. 08:18

Elkészült a Vár rehabilitációs programja

Az elképzelések szerint megőriznék az épületegyüttes lakónegyed jellegét, feltárnák a vár alatt húzódó pincerendszert, a Kapisztrán téren pedig piacot alakítanának ki.

BAMA

A budai Vár hosszú távú, tíz-tizenkét éves helyreállítási programja 25-30 milliárd forintból hajtható végre - mondta Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

A kormány 2004. április 28-án döntött a vár felújításának folytatásáról. Varga Kálmán annak kapcsán nyilatkozott, hogy a KÖH elkészítette a hosszú távú rehabilitációs programot, amelyet március 15-ig kell a kormány elé terjeszteni. Díszletek helyett fellegvár Az elkészült vaskos dokumentáció szerint a helyreállítás két pilléren nyugszik. Egyfelől nem szabad megszüntetni a váregyüttes lakónegyed jellegét, meg kell akadályozni, hogy kiüresedett, csak a turizmust szolgáló díszletté váljon. Másfelől a "kulturális fellegvárfunkció" erősítését javasolják a ténylegesen vagy potenciálisan meglévő "értékhalmaz" hasznosításával. Varga Kálmán elmondta, hogy a várköpeny még feltáratlan, a KÖH ezért külön feltárási-kutatási programot állít össze.

A szakemberek szerint olyan nagy jelentőségű művelődéstörténeti emlékek kerülhetnek felszínre, mint például harminc évvel ezelőtt a gótikus szobrok leletanyaga volt. Javarészt feltáratlan a vár alatt húzódó pincerendszer, ami izgalmas fejlesztést ígér, és a további példák között említhető egy föld alatt rejtőző zsinagóga, valamint a Magdolna-templom és környezete feltárása, visszaépítése, jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!