Friss hírek

2006.01.03. 14:48

Készültségben az ország

A tűzoltók hétfőn 250 alkalommal kapcsolódtak be az eső és hó miatti mentési munkálatokba, ami duplája egy átlagos napnak – közölte a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. Dobson Tibor kiemelte, a beavatkozások közel fele vízszivattyúzás, másik fele műszaki mentés volt, utóbbi elsősorban a Dunántúlon. A legtöbb munkájuk Vas és Zala megyében volt a tűzoltóknak. Dobson Tibor elmondta: a tűzoltóságok 550 szivattyúval rendelkeznek, ami megyénként körülbelül húsz darab, ezeket szükség esetén 6-8 órán belül át tudják csoportosítani. Emellett 93 aggregátor áll a tűzoltók rendelkezésére az esetleges éjszakai munkákhoz - közölte a szóvivő.

Dreissiger Ágnes

Főleg Érden és Törökbálinton kellett az udvarokból, pincékből kiszivattyúzni a vizet. Kitelepíteni itt nem kellett senkit, viszont a szintén Pest megyei Nagykátán egy férfinak és terhes lányának kellett kiköltöznie vályogházukból, mivel a belvíz alámosta a házat, aminek az egyik fala kidőlt. Az esőzések és a havazások miatt már összesen 382 kilométeres az árvízvédelmi készültség az országban, másodfokot azonban még csak a Zagyván és a Galgán rendeltek el.

Számos helyen okoz komoly problémákat a belvíz, Szigetváron például a helyi állatkórházat veszélyezteti. A településen a napok óta tartó esőzések miatt már hétfőn megteltek a vízelvezető árkok. A város polgármestere válságstábot hívott össze kedd reggel. Készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Felső-, illetve a Közép-Tisza vidékén is. Az esőzések és az olvadó hó miatt Tiszabercelnél másodfokú, Tiszateleknél pedig elsőfokú belvízvédelmi készültséget léptettek életbe. Több mint 6 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Hajdú-Biharban. A megyében hétfőn öt szakaszon, kedden reggel pedig további két szakaszon rendelték el a másodfokú belvízvédelmi készültséget. Házak egyelőre nincsenek veszélyben.

Másodfokra emelték a belvízvédelmi készültséget kedden a Bodrogközben is. 11 ezer hektárnyi, elsősorban mezőgazdasági terület van víz alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Négy üzemelő szivattyútelepen tegnap 210 ezer köbméter vizet emeltek át a Bodrog és a Takta folyókba. Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén is tűzoltók szivattyúzzák a vizet az olvadás és a korábbi esőzések miatt megtelt árkokból. Már 12 ezer hektár, többségében mezőgazdasági terület van elöntve a Dél-Alföldön, ezért egyre több helyen rendelnek el első fokú belvízvédelmi készültséget.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tarna két szakaszán, miután megemelkedett a folyó vízszintje – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. Csont Csaba elmondta: kedden reggel a folyó vízszintje elérte a 268 centimétert, ezért rendelték el a készültséget. Az árhullám várhatóan két-három nap alatt levonul. Újabb területeken rendeltek el belvízvédelmi készültséget Csongrád megyében is. Az előző napok csapadékos időjárása következtében újabb három szakaszon, összesen hat szivattyútelepen rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi  készültséget Csongrád megyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a következő tíz napban nem várható erőteljes fagy, változékony, csapadékos idő lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!