Friss hírek

2006.01.22. 16:43

Köztársaságielnök-választás Portugáliában

A hat jelölt közül - az egybehangzó elemzések szerint - már az első fordulóban is Anibal Cavaco Silva, a volt miniszterelnök a legesélyesebb.

BAMA

Amennyiben a jóslatok igaznak bizonyulnak, 1974 óta első ízben fordulhat elő az, hogy a köztársasági elnök tisztségét nem baloldali politikus töltené be, jelenti a CENA hírügynökség. A gazdasági krízistől szenvedő országban a portugálok helyzetük javulását remélik az új köztársasági elnöktől, bár az államfői szerepkör nem sok beleszólást enged az ország vezetésébe.

Ezzel magyarázható, hogy a nagy többség - a különböző felmérések szerint 51-53 százalék - az 1985 és 1995 között a kormány élén állt Anibal Cavaco Silva, jobboldali politikusra adná szavazatát. A Cavaco Silva vezette kormányokat, amelyek még számolhattak a bőven folyó európai pénzalapokkal, a portugálok a gazdasági jólét időszakával társítják és ennek visszatértére számítanak a gazdasági képzettségű volt kormányfő elnökségétől.

Cavaco Silva előnyét a baloldal megosztottsága is fokozza. A tavaly februárban abszolút többséggel hatalomra került szocialista párt nem volt képes egyöntetűen kiállni egy jelölt mellett. A hivatalos jelölt a 81 éves Mário Soares, aki már két egymást követő mandátumban is betöltötte az államfői tisztséget. A “portugál demokrácia atyjának” tartott idős politikust - aki a kampány során tanúbizonyságot tett szellemi és fizikai frissességéről - egyes felmérések szerint a szintén szocialista önjelölt, Manuel Alegre is lekörözné. Alegre a párt hivatalos támogatása nélkül is 19 százalékra számíthat, így Soares 16-17 százalékkal a harmadik helyre szorulna, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!