Friss hírek

2006.01.09. 14:26

Több tízezer hektár víz alatt

Több mint 12 ezer hektárt borít a belvíz Győr térségében a Marcal és a Rábca mentén és a Szigetközben. Az ország másik felében, a Közép-Tisza vidék belvizes területein naponta negyven szivattyú dolgozik folyamatosan.

BAMA

Több mint 12 ezer hektárt borít a belvíz Győr térségében a Marcal és a Rábca mentén és a Szigetközben. Az érintett térségekben elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A gyirmóti szivattyútelep továbbra is üzemel: a Marcal folyóba emeli át a vizet az elöntött területekről. Ugyancsak elsőfokú a helyi vízkárelhárítási készültség Bana és Tata térségében. Banánál a cuhai Bakony-ér lassan apadó vízszintje miatt tartják fenn a figyelőszolgálatot. Tatánál pedig az Által-ér vízszintje teszi szükségessé az elsőfokú készültséget. A Tatai tóból másodpercenként négy köbmétert eresztenek le, hogy a tó be tudja fogadni a vízgyűjtőről érkező vizet.

Naponta negyven szivattyú dolgozik folyamatosan a Közép-Tisza vidék belvizes területein, a gépek átlagosan 230-240 millió köbméter vizet emelnek át. A vízzel elöntött terület nagysága az elmúlt hét közepéhez képest nem változott a Közép-Tisza vidékén, a 24 850 hektárból a mezőgazdaságilag megművelt rész közel 10 ezer hektárt tesz ki. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) hét belvízvédelmi szakaszon másod-, míg további hármon elsőfokú készültséget tart fenn. A vízállás csökkenése miatt a Zagyva Jászberény és Szászberek közötti szakaszán megszüntették a készültséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!