Friss hírek

2006.01.04. 15:52

Továbbra is tarolnak a zeneletöltések

Szinte napról napra csökkennek a lemezeladások: a több szempontból is mérvadónak tartott Egyesült Államokban idén 8 százalékos volt a visszaesés az év végén közzétett adatok szerint.

BAMA

Az USA-t azért tartják a szakértők a mai napig a legfontosabb piacnak, mert az amerikai vásárlók még mindig szívesen vesznek eredeti albumokat, azaz - ellentétben például a délkelet-ázsiai vásárlókkal - fontosnak tartják az igényes borítót, a dalszövegeket és a nyomott lemezt. Ezért volt a kiadók számára elrettentő az adat, hogy albumjaikból 7 százalékkal kevesebbet adtak el tavaly: az előző évi 650,8 millió után csak 602,2 milliót. Az értékesített zene több mint 95 százaléka CD formátumú hanghordozó volt.

Talán nem meglepő a fenti adatokat ismerve, hogy egyre népszerűbbek a letöltések. Ezek száma 148 százalékkal, a 2004-es 134,2 millióról 332,7 millióra emelkedett. Ez persze jó hír az ebbe az irányba terjeszkedni kívánó zenekiadóknak, de rossz a zeneműboltoknak, amelyek forgalmát ez a trend gyengíti. Ráadásul a cédé mellett másik fő cikkük, a zenei videók népszerűsége is esik: 23 százalékkal kevesebbet forgalmaztak az előző évinél. A karácsony előtti héten is érzékelhetően megugrott a letöltések száma: a 2004-es 5 millióról 9,6 millióra, ami minden idők heti rekordja.

Magyarországon sem sokkal rózsásabb a helyzet. A hazai lemezpiacon a közel egy évtizedig tartó folyamatos, a kilencvenes évek közepén kifejezetten dinamikus piacbővülés után 2000-ben közel 5 százalékkal, 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben pedig további 15 százalékkal kevesebb hanghordozót értékesítettek, mint egy évvel korábban. Ezek az adatok természetesen nem foglalják magukba a kalóz (engedély nélkül másolt és sokszorosított) kiadványokat. A világ fejlettebb régióiban a kalózkodás mértéke nem éri el az összforgalom 5 százalékát, Magyarországon ez az arány jelenleg 18 százalék. Jelentősen átalakult azonban az elmúlt három évben a hazai hanglemez-feketepiac. Míg 1998-ban a főként Romániában gyártott hamis kazetták, illetve az ukrán és bolgár eredetű kalóz cédék okoztak jelentős kárt a lemezkiadóknak, addig ma cédé-író készülékek terjedése nyomán felgyorsult digitális másolás jelenti a legfőbb bevételkiesést. Különösen az illegális cédé-másolás lendült be az elmúlt években. Becslések szerint ma Magyarországon minden megvásárolt zenei cédére három másolt jut. Az írható cédék forgalma nagyságrendekkel növekedett a világ vezető piacain, Magyarországon a forgalom egy év alatt megötszöröződött. Legalábbis a legálisan behozott üres cédék számát tekintve. Az Artisjus adatai alapján a 2001-es 5 millióval szemben tavaly már közel 25 millió írható cédé lépte át az országhatárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!