Gazdaság

2006.10.17. 16:50

Visszaléphetnek az új tőkebefektetők?

A foglalkoztatás és a gazdasági aktivitás növelése alapvető fontosságú a költségvetési problémák megoldásában. Ezért döntő jelentőségű a munkahelyteremtő befektetők megcsappant bizalmának helyreállítása, a kiszámíthatóság megteremtése - mondták megyei gazdasági szakemberek.

Banka Csaba/Laczi Zoltán

— Komoly problémának látom, hogy bizonyos sajtóorgánumok a valós helyzetet mellőzve mutatják be a gazdaságot — állítja dr. Sziráki András, a megyei kereskedelemi és iparkamara elnöke. — Gyakran előfordul, hogy az államháztartás feszültségeit összemossák a gazdaság valós folyamataival. Ezt a képet a külső szemlélő számára tovább rontják a parlament előtti demonstrációk. Ismerve a vállalkozói felfogást, a kialakult bizonytalan helyzet érezhetően negatív hatást gyakorol a külföldi befektetőkre. Sajnos, már a napi munkám során is tapasztalom a befektetők elbizonytalanodását, kivárását. Ezek a körülmények pedig a megye gazdaságát is kedvezőtlenül érintik.

Ígéretes, előrehaladott befektetői tárgyalások torpantak meg emiatt. Elemi érdekünk fűződik ezért ahhoz, hogy ez a bizalmi válság mielőbb megszűnjön. Úgy vélem, a gazdaság pillanatnyi állapota még nem indokolja a vészharang kongatását. De ha a válság elhúzódik, akkor az a gazdasági növekedés, amely megyénkre is egyértelműen jellemző, megtorpan, sőt, visszaesés fenyeget. Ugyancsak érzékenyen érintik az exportorientált cégeket, valamint a hozzájuk integrálódó kis- és közepes vállalkozói kört a változó pénzpiaci viszonyok. Mindezt tovább bonyolítja az uniós források megszerzésének bizonytalansága. A válság elhúzódása miatt a forrásokhoz jutás nehezebbé válhat, végső esetben le is zárulhatnak ezek a pénzügyi csatornák.

Az országost meghaladó növekedés

A KSH rendelkezésérére álló első félévi információk a megyében a gazdaság és a társadalom különböző területein eltérő irányú és ütemű változásokat jeleznek. Területi összehasonlításban vizsgálva a megye ipari termelésének növekedése a megyék rangsorában a legmagasabb. Az építőipari termelés is az országos átlagot meghaladóan bővült, s élénkült az idegenforgalom. A mezőgazdaság terméskilátásai ugyanakkora a tavalyinál kedvezőtlenebbek, a lakásépítési kedv pedig mérséklődött.

A gazdaság szereplőinek tehát alapvető érdeke a politikai stabilitás, a kiszámíthatóság, mert csak ilyen körülmények között lehet esélyt adni a hosszú távú felzárkózásra. A foglalkoztatás, a gazdasági aktivitás növelése pedig roppant lényeges az államháztartási problémák megoldásához. — A cégvezetők közelről, naprakész információkkal figyelik a hazánkban zajló eseményeket. — mondta Takács János, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének megyei elnöke, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója. Hozzátette: egyelőre olyan esetről nem tud, hogy egy Magyarországon gyárat működtető cég elhagyta volna az országot. A belpolitikai helyzet egyelőre ezt nem indokolja. Más a helyzet azoknál, akik mostanság készülnek, készültek Magyarországra. — Akik most szerettek volna befektetni hazánkban, azok a hetek óta zajló események miatt vagy elfordultak az országtól, vagy egyelőre kivárnak döntésükkel. Ezt az Electrolux példájából kiindulva is állíthatom. Amikor a nyíregyházi gyár építéséről döntöttünk, hasonló folyamatok zajlottak két országban. Az egyikben sztrájkok kezdődtek, a másikban pedig bizonyos forradalmi eseményekre került sor. Egy pillanat alatt megvonta maga elől a lehetőséget minkét térség. Nem kizárt, hogy hasonló folyamatok lezajlottak Magyarország vonatkozásában is.

A cégvezető egyértelműsítette: hazánkban a magánszférában sem gazdasági, sem pedig morális válság nincsen. — Azt hiszem, joggal várjuk el a politikai elittől, hogy rendet és jogbiztonságot teremtsen. Olyan nyugodt környezet, ahol továbbra is versenyképesen működhetnek a vállalatok — emelte ki Takács János. Mint mondta, nagyobb szerepet várnának a gazdasági döntések előkészítésében. Hangsúlyozottan nem politikai szerepvállalásról van szó, hanem az ország versenyképességének megőrzéséről. Nemzeti konszenzusra van szükség, amelyből egy közösen kidolgozott gazdasági stratégia jöhet létre. Azok az országok váltak sikeressé — például Finnország, Írország, Portugália —, ahol az ellentéteiket félretéve, közösen tudtak fellépni saját érdekükben. Erre volna nagyon gyorsan szükség Magyarországon is. Enélkül fenyegető, hogy a jelenlegi politikai helyzetből a magánszférát is érintő gazdasági válság alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!