Gazdaság

2007.01.03. 14:29

Fűtési tanácsok és praktikák

A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett sokan gondolkodnak el, hogyan lehetne csökkenteni a rezsit. Az alábbiakban a fagyos téli napokra igyekszünk néhány jótanáccsal szolgálni.

SZOLJON

Mit tehetünk az ideális fűtés érdekében?
Alapvető szabály, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön  szabályozni. A szobák átlagos hőmérsékletének csupán egy Celsius fokos csökkentésével akár hat százalékos energia megtakarítást is elérhetünk. Ez pedig igazán számottevő lehet a számlákban.

Mennyi alakás ideális hőmérséklete?
Nincs általánosan érvényes, szigorúan követendő norma, hiszen minden családnak mások az igényei. Ám általánoságban elmondható, hogy a fürdőszobában akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán van szükség 15 foknál melegebbre. A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 fok, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18 fok is. Éjszakai pihenésre a 18 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig a javasolt értékek szerint általában 19 fokra állítsuk be.

Nagy hidegben is kell szellőztetni?
A rendszeres szellőztetés a helyiség levegőjének nedvességtartalma miatt is fontos, hiszen a fűtés mindenképpen szárítja a levegőt. A kellemes hőérzethez szobáink levegőjének relatív nedvességtartalma legyen 40-70 százalék között. Ezt párologtató használatával, vagy egy nedves ruha fűtétestre helyezésével érhetjük el.
 
Hogyan szellőztessünk?
Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy „ne fűtsük az utcát”. A beáramló hideg levegő ne hűtse le belső falakat, bútorokat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. Ugyanakkor frissítsük fel a szoba levegőjét naponta többször akár kereszthuzattal (4-5 perc), vagy hosszabb ideig egy-egy nyílászáró 15-20 perces nyitva tartásával. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérsékletet — kis ingadozással — egész nap tartsuk.

Mit tehetünk, hogy ne szökjön el a meleg?
A távfűtött tömbépületekből a meleg leginkább az ajtókon, ablakokon szökik el. Egy rosszul szigetelt lakásban akár 30-40 százalékkal is több energia szükséges a téli fűtésre. Éppen ezért különösen fontos a nyílászárók állapota. Jól záródó, szigetelt ajtók, ablakokkal jelentősen mérsékelhetjük a fűtési költségeket. Nagy ablakok, erkélyajtók esetén érdemes oda figyelni az üvegfelületek k-értékét, amely a felhasznált üveg hőszigetelő képességét adja meg. Az ajánlott érték 1 és 1,5 között van. Az ablaküvege át történő hővesztést csökkenthetjük azzal is, hogy alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt vagy leeresztjük a redőnyt.

Hogyan növelhetjük a fűtés hatékonyságát?
Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, és ne lógjon rá, mert így a függöny kitereli a meleget a szobából!
A radiátor mögé tett alumíniumfóliával megakadályozhatjuk, hogy a meleg a falon keresztül távozzon (a közönséges konyhai fólia megteszi, de speciális fóliák is kaphatók.) Ha tehetjük, akkor szereljünk a fűtőtest fölé polcot. Így a meleg levegő nem emelkedik fel egyenesen a mennyezet magasságáig, hanem előbb a helyiség közepe felé terelődik. Minden esetben győződjön meg róla, hogy a fűtőtest és a polc közötti távolság elég-e ahhoz, hogy a meleg levegő cirkulálni tudjon!

Kályha vagy padlófűtés?
Az újépítésű lakásokban továbbra is a fűtőtestek használata — esetleg padlófűtéssel kombinálva —  nyújtja a leginkább költséghatékony megoldást.  A fal- és födémfűtési megoldások ideálisabb hőátadást biztosítanak, hiszen nem a levegőt melegítik, hanem sugározzák a hőt. Az ilyen alternatív megoldások kialakítása költségesebb, és a nagyobb társasházak esetében nem is biztonságos. A lakók gyakran megfeledkeznek a falfűtés csővezetékeiről és egyszerűen megfúrják azokat. A padlófűtés néhány helyiségben ideálisan alkalmazható, főleg az olyan szobákban, ahol jól tisztán tartható hidegburkolatot használunk és ahol jellemzően nem tartózkodunk sokáig. Ilyen lehet például a fürdőszoba vagy az előszoba. Ugyanakkor a hálószobában egészségügyi okokból kifejezetten tiltják a padlófűtés használatát.

Gyorsan megtérül beruházás a szabályoható távhő
Szolnokon 1996 óta folyik a lakótelepi lakásokban a távfűtés mérhetővé és szobánkénti szabályozhatóvá tétele  tudtuk meg a távhőszolgáltatótól. Horváth István, Alfa-Nova Kft igazgatója elmondta: tíz év alatt az érintett 8700 lakás 58 százalékában korszerűsítették a fűtési rendszert. Idei esztendőre is már több épület közös képviselője jelezte, hogy csatlakoznának a programhoz. Ezt egyébként március 1-jéig tehetik meg azok, akik még idén szabályozhatóvá szeretnék tenni a távfűtést. Az átalakítás költsége otthononként 50-70 ezer forintba kerül, ám a lakosoknak ennek az összegnek töredéké, radiátoronként 1500 forintot kell fizetniük. Ez az összeg egy-két hónap alatt megtérülhet. Az eddigi tapasztalatok szerint 7-20 százalékkal csökkentek a fűtési számlák, ott ahol áttértek a szobánkénti szabályozásra. A megtakarítás mértéke azonban sok tényezőtől függ, így például a lakás műszaki állapotától, az egyéni szokásoktól éppen úgy, mint az elhelyezkedésétől a tömbházban.  Egy sarok lakás fűtése ugyanis minden esetben több energiát igényel, mint egy középen lévő, „körbefűtött” lakásé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!