Gazdaság

2007.02.27. 10:14

Erősödik a megye építőipara

A megyében az építőipari termelés húsz százalékkal növekedett az elmúlt esztendőben. Ennél nagyobb ütemű bővülést csupán Komárom-Esztergomban mért a Központi Statisztikai Hivatal.

SZOLJON

— Ebből a növekedésből kevesebbet érzékeltünk — mondta a BVM Szobeton Kft. igazgatója. Kurucz Istvántól megtudtuk, a megyén belüli megrendelésre betonszerkezeteiknek mindössze tíz százaléka készül. Így a szűkebb hazánkon belüli növekedésnél jobban érezték az építőipar országosan tapasztalható visszaesését, mindenek előtt az autópálya építések lelassulását. Míg 2005-ben sorra készültek a gyárban a hídgerendák, addig tavaly, azonban egyetlen egy ilyen megrendlést nem kaptak.

Az elmúlt években azonban sikerült olyan termékszerkezete kialakítaniuk, amely tompítja a piac hullámzásait.Így tavly emelkedett termelésük. A szolnoki Nádi és társa építőanyagkereskedésnél viszont éppen elenkező változást érzékeltek. Nádi András igazgató szerint a korábbinál kicsivel rosszabb évet tudnak maguk mögött. Főleg a lakossági értékesítéseik csökkentek. A KSH adatai szerint egyébként országosan rányomta bélyegét az építőipar teljesítményére a lakásépítések csökkenése, illetve az útépítések lassulása. A szekértők többe között erre akét tényezőre vezetik vissza, hogy országosan tavaly 1,6 százalékkal csökkent az építőipar termelés.

Az Észak-Alföldi régió másik két megyéjében pedig még ennél is nagyobb mértékben, 2-3 százalékkal esett vissza az építőipar. Mindezek még inkább felértékelik megyei építőipar 20 százalékot is meghaladó bővülését. A KSH legfrisebb jelentése szerint ennél nagyobb ütemű bővülés csupán egy megyében volt, Komárom-Esztergomban. — Az építőipari fellendülés a befekteői kedv növekedésére vezethető vissza — véli a megyei Kereskedemi és Iparkamara elnöke. Sziráki András szerint ezt bizonyítja, hogy tavaly még az építőiparnál is gyorsabban bővült az ipari termelés.

A beruházásokból pedig a kis- és középvállalkozások is erőteljesen kivették a részüket. Jászság és Szolnok környéke mellett ugyanakkor kedvező irányú folymatok tapasztalhatóak Törökszentmiklós térségében és Tiszazugban is. Bár a területi különbségek még mindig nagyok. A szakember szerint azonban az ágazatban nem csak atermelési adatok figyelemre méltóak, hanem a foglakoztatásiak is. Az alkalmazottak száma egy év alatt ugyanis közel harmadáva nőtt, ami az építőipar kifehéredésére enged következteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!