Gazdaság

2007.10.13. 11:43

Hogyan válthatunk biztosítót?

Az év utolsó hónapjaiban autósok sokasága vált biztosítót az olcsóbb kötelező biztosítás reményében. A váltás szabályai idén azonban némileg módosultak. A legfontosabb tudnivalókat igyekeztünk összefoglalni.

SZOLJON

Mikor válthatunk biztosítót?
Évente egyszer van lehetőségünk arra, hogy kötelező gépjármű-felelőségbiztosításunkat átvigyük másik társasághoz. A biztosítók október végén hozzák nyilvánosságra következő évi díjtáblázataikat, így ha kedvezőbb ajánlatot találunk, novemberben (az év végével) felmondhatjuk szerződésünket. Az új szerződést december végéig kell megkötnünk.

Mit mérlegeljünk döntés előtt?
Általában legfontosabb szempont a biztosítási díj. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azonban nagyon fontos elemmé vált az adott biztosító szolgáltatása is. Előfordulhat, hogy a károsult benyújtja kártérítési igényét a biztosítótársaságnak, amely azt elutasítja, vagy egyáltalán nem reagál arra. Ebben az esetben a károsult jogosan fordul a károkozóhoz kártérítési igénnyel, akár peres úton is. A törvény ugyanis erre is lehetőséget ad.

Kinek kell beszerezni bonus-malus igazolást?
A korábbi gyakorlattól eltérően ezentúl nem az ügyfeleknek, hanem annak a biztosítónak kell beszereznie a kártörténeti adatokra vonatkozó igazolást (bonus-malus igazolást), amelynél az ügyfél korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése helyett újat köt. Erre azonban csak az év végi kampányidőszakban van lehetőség. Eddig az ügyfélnek kellett beszerezni, és 90 napon belül megküldeni az új biztosítótársaságának. Amennyiben ez elmaradt, úgy a biztosítótársaságnak a rendelet a legkedvezőtlenebb fokozatba (M4) kellett visszasorolni az ügyfelet. Nagyon fontos azonban, hogy a biztosítóváltáskor az új szerződés megkötésekor az ügyfélnek feltétlenül meg kell adnia az előző biztosítónál lévő biztosítási kötvényszámát, ennek hiányában ekkor is M4 besorolás történik.

Milyen időszakot vizsgálnak besorolásnál?
Megváltozott a bónus-malus besorolást befolyásoló időszak. A 2008. január 1-től kezdődő szerződésekre az azt megelőző naptári év vonatkozik. Előfordulhat, hogy az ügyfél novemberében B10-es besorolásban van, ez alapján fizeti a biztosítási díjat. A kampányidőszakban azonban egy kedvezőbb ajánlatot talál, és biztosítót vált. Az új szerződést is a B10-es besorolás alapján köti meg. Ám december végén véletlenül koccanást okoz. A baleset miatt már januártól egy kedvezőtlenebb osztályba sorolják. Így azonban lehet, hogy a biztosító váltása ez által hátrányossá válik számára, hiszen az új besorolás alapján már egy másik biztosítótársaság, akár az előző, sokkal kedvezőbb díjat tudott volna adni. De ezzel még nincs vége a kálváriájának, hiszen az új biztosítótársaság megkapja, az új besorolását — ez az időszak akár 3-4 hónapot is igénybe vehet — és akkor értesíti ügyfelét egy pótbefizetési felszólítással, hogy mennyivel emelkedett az éves díja, visszamenőleg az év elejétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!