Gazdaság

2007.10.14. 08:48

Jól jött a gazdáknak a szeptemberi csapadék

— Tavaly hat-hét millió tonna kukorica termett és valóban volt egy terv, hogy kétmillió tonnát lehetne félretenni zöldenergia felhasználásra — közölte Gombár Mihály a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

SZOLJON

A bioetanol beruházások elkezdődtek, ez árfelhajtó hatású, de magával hoz egy technológiai fejlődést is. Ehhez képest az idei négy és fél tonna kürülinek mondható. Ára 50 ezer fölötti tonnánként. Megyénkben az negyvenezer hektáros vetésterületen előfordulnak másfél és hét tonna körüli betakarítások is, de átlagosan három tonnás hozamról beszélhetünk.
Elmondása szerint azért hagytak ki a gazdák egy tarlóhántást, mert nem akarták összetörni a csontig megszáradt talajon a gépeket. A kalászos vetésekben is szeptemberben kezdőtek a munkálatok és egyhuzamban megcsinálták a talajelőkészítét is. Csak az időjárás által sújtott területeken nem végezték el hamarabb a munkálatokat. Oda szükségből inkább a repcét vetették ennek, úgy tűnik elég jó a vetőágya és a magassága is megfelelő. Szépen kel az őszibúza és az ősziárpa is. A szeptemberi csapadék miatt kisebb energiafelhasználással és jobb vetőággyal dolgozhattak a gazdálkodók — közölte a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!