Gazdaság

2007.10.14. 15:38

Szabaduljunk az aprótól!

Márciustól bevonják az egy- és kétforintost. Azonban nem minden esetben könnyű megszabadulni a felhalmozódott érméktől, ugyanis a pénzbeváltásnak szabályai vannak.

SZOLJON

A szolnoki Nagy Ildikó nemrég egyelőre még a régóta gyűjtögetett százasait akarta beváltani, de csalódás érte.
— Mint megtudtam, a postán a száz darabon felüli érmék beváltásakor darabonként egy forint kilencven fillért számolnak fel. A bankban száz darabig ingyen beváltják a pénzt, de azon felül fizetni kell. Ez utóbbit a bank egyik dolgozója mondta, akin látszott, hogy nem szívesen foglalkozik az aprónak mégsem nevezhető százasaimmal. El sem tudom képzelni, hogy mit szólt volna, ha ugyanennyi egy- vagy kétforintost tettem volna elé — mondta a fiatal hölgy.

Csak a számla végösszegét kell kerekítenünk

2008. márciustól nem lehet majd egy- és kétforintossal fizetni. A kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél a számla végösszegét kerekítenünk kell, azaz a fizetendő végösszeg mindenképpen 0-ra vagy 5-re végződik majd. A fentiek szerint tehát nem az egyes áruk és szolgáltatások árát kell kerekíteni, hanem csak a számla végösszegét.

Pedig jövő március 1-jén, mint már megírtuk, búcsút mondhatunk a legkisebb pénzérméknek, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivonja azokat a közpénzforgalomból. Bár fizetésre korlátlanul felhasználhatjuk az egy- és kétforintosokat, beváltanunk csak száz darabig lehet ingyenesen azokat. A bankokban és a postahivatalokban szeptemberig még elveszik az aprót, utána már csak a MNB-ben lehet tőlük megszabadulni.

— Jelentős mértékben nőtt a váltási szám, készpénzben is egyre többen fizetnek aprópénzzel — mondta Gulyás Imréné, a szolnoki 1-es Posta vezetője. — Az emberek szeretnének megszabadulni a kis értékű érméiktől.
— Előfordul, hogy nem vesszük át a becsomagolt érméket — tájékoztatott egy jászberényi kis élelmiszerüzlet eladója. — Sokszor mi is tele vagyunk ötvenesekkel, húszasokkal és tízesekkel — folytatta. — Sokan vissza sem kérik az aprópénzt. Persze az idősebbekről ez nem mondható el. Ők az utolsó egyforintost is megszámolják, ha vásárolnak valamit. Van, hogy mi vesszük ki pénztárcáikból a hiányzó forintokat. Ha kivonják az aprópénzt a készpénzforgalomból, biztos, hogy az üzletvezető felfelé fogja kerekíteni az árakat — jegyezte meg az eladó.

Nem mindenki gondolkodik így. — Egyértelmű, hogy lefelé kerekítjük az árakat, hiszen a vevőket nem lehet becsapni — mondta Szabados Erzsébet szolnoki üzlettulajdonos. — Nem az aprópénzen múlik egy vállalkozás nyeresége. Cseuz Zsolt, egy tiszaföldvári vegyes élelmiszerkereskedés tulajdonosa semmi változást nem észlelt az elmúlt időszakban. Nem rohamozták meg üzletét az emberek pánikszerűen, hogy megszabaduljanak az aprópénztől. Borravaló gyanánt pedig nagyobb címletű pénzt szoktak náluk hagyni a vendégek.

— Nagyon sokan hozzák beváltani az egy- és kétforintosokat — mondta Méri Antalné szolnoki újságárus, aki meg is mutatta a nála összegyűlt rolnikat. — Természetesen elfogadom, hiszen ugyanannyit érnek a kis pénzek is, mintha nagyobb címlettel fizetnének — folytatta. — El szoktam vinni a bankba, és beváltom azokat. Teljesen érthető, hogy az emberek minél hamarabb szeretnének megszabadulni az egy- és kétforintosoktól, hogy ne maradjanak azok a nyakukon — közölte az újságárus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!