Gazdaság

2012.12.23. 18:13

Régiónkban sokakat érint a változás

Jövőre mindenkinek tizenhat százalék lesz az adó

Szoljon.hu

A munkavállalók jó része nem várhatja nettó fizetésének látványos emelkedését pusztán az új adójogszabályoktól. Az igazán gazdagokat új fizetnivaló sújtja.

A 202 ezer forint felett keresők járnak most igazán jól a tiszta egykulcsos, 16 százalékos adózásra való átállással. Amint azt egy lapunknak nyilatkozó szakember elmondta, a leglényegesebb és sok munkavállalót érintő módosulás, hogy januártól megszűnik a szuperbruttó, vagyis az az adózási módszer, amely szerint a 202 ezer forint feletti keresetűek idén még többet fizettek.

A változást jól szemléltetik a szakértői számítások. Miután a szuperbruttósítás kivezetése után jövőre egységesen 16 százalék személyi jövedelemadót fizet mindenki, azok is, akik évi 2 millió 424 ezer forint fölött – havi bruttójuk meghaladja a vízválasztó 202 ezer forintot – keresnek. Utóbbiak esetében a korábbi tényleges adóteher 20,32 százalék volt, ez csökken most néhány százalékkal. Ők azért járnak jobban, mert tényleges, számszerű béremelés nélkül is havonta legalább 10 ezer forinttal – magasabb bruttó kereset esetén arányosan többel – növekszik a nettó jövedelmük.

Az ennél kevesebbet keresők pedig havonta néhány száz forintos keresetnövekedéssel számolhatnak majd. Az újdonság a
februárban kézhez vett béreken érezteti majd először hatását. A KSH kereseti adataiból kitűnik, hogy régiónk munkavállalóinak jelentős hányada a 202 ezres határ alá esik, esetükben nem hoz látványos gyarapodást az újdonság. A határ fölé jellemzően a versenyszférában dolgozó diplomások, vezetők és a közszféra magasabb beosztású alkalmazottai tartoznak.

Újdonság az is, hogy az igazán magas jövedelműek esetében megszüntetik a nyugdíjplafont. Eddig 7 942 200 forint fölött
már nem emelkedett a szociális hozzájárulási díj, jövőre azonban megszűnik ez. Nekik többet kell befizetniük a közös kasszába, azaz kézhez kapott bérük kevesebb lesz.

A családi adókedvezmény miatt az új adószabályok kapcsán sok munkavállalónak emelkedhet a nettó, kézhez kapott bére jövőre. A legjobban azok járnak, akiknek idén bruttó 660 ezer forint a fizetésük (két kereső esetén összevontan), és legfeljebb három gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt. Nekik a szuperbruttó kivezetése miatt csaknem 20 ezer forinttal nő havonta a nettó bérük.

A bruttó 202 ezer forintos határ felett arányosan, de ugyancsak érezhetik az új szabály kedvező hatását a gyermektelenek, és az egy- és kétgyerekesek is. A három-, illetve többgyermekeseknek viszont bruttó 530 ezer forint jövedelemig nem változik a nettó bérük. Nekik ugyanis a családi adókedvezmény miatt már az idén sem kellett szja-t fizetnüik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!