Gazdaság

2008.02.04. 15:40

Harminc százalékkal nőtt a feketemunkások aránya

A megyében tavaly 30 százalékkal több feketefoglalkoztatottra akadtak a munkaügyi felügyelők, mint egy évvel korábban. Azt azonban nehéz megmondani, hogy a szabálysértők száma nőtt, vagy csak eredményesebb volt az ellenőrök munkája.

Teleki József

— Volt, aki állította, hogy rosszul lett, ezért nem volt teljesen kitöltve az alkalmi munkavállaló kiskönyv. A gond csak az, hogy a dátum hiányzott, az pedig éppen az első rubrika — mondja az Észak-alföldi Munkaügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese. Nagy Jánostól megtudtuk, míg tavaly előtt két és félezer feketemunkást találtak ellenőrzéseik során a felügyelők, tavaly már 3200-nál is többet. Ez harmincszázalékos emelkedés. Azt azonban nehéz megmondani, hogy a szabálysértők száma nőtt, vagy csak eredményesebb volt az ellenőrök munkája.

Tény, a felügyelők száma tavaly nem növekedett a megyében, és közel annyi munkáltatónál vizsgálódtak, mint korábban. Sőt az ellenőrzött munkavállalók száma még csökkent is. A feltárt szabálytalanságoké viszont növekedett. Nagy János ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy már 2005-től egyfajta váltás következett be a felügyelet munkájában, 2006-ban a szervezet is átalakult. Az elmúlt években elsődleges lett a feketefoglalkoztatás feltárása. Azaz célzottabbak lettek az ellenőrzések. Nagyobb figyelmet kapott az építőipar, a mezőgazdaság, feldolgozóipar, a vendéglátás és az őrző-védő szolgálatok, ahol leggyakoribb a fekete munka.

Húszmillió is lehet a bírság

Az alkalmi munkavállalói könyvvel való foglalkoztatás elterjedt lett a megyében. Ez a munkaadók számára egyszerűsített foglalkoztatást jelent, hiszen ez kiváltja a munkaszerződést, minimálbér esetén 400 forintos közteherjegy beragasztásával pedig minden járulékot letudnak. De a tapasztalatok szerint gyakran ezt is igyekeznek megspórolni a munkaadók. Pedig a bírság 30 ezer forinttól 20 millióig terjedhet. Tavaly pedig átlagosan 100-200 ezer forintot róttak ki a felügyelők minden egyes feketén foglalkoztatott munkás után.

Több jogszabály-módosítás is segítette a felügyelőség munkáját. Így például az építési hatóság egy bizonyos értékhatár felett minden építkezést jelez a felügyelőségnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már egy nagyobbacska családiház-építésről is tudnak a felügyelők. Ugyanakkor bevezették a fővállalkozók objektív felelősségét. Azaz, ha nem lehet megállapítani, hogy ki foglalkoztatta szabálytalanul a munkavállalót, akkor a fővállalkozó a felelős, vagy az, akinek az érdekében a munkavégzés történt.
A felügyelők feladata ennek ellenére nem könnyű. Hiszen nemcsak munkáltatók, de gyakran munkavállalók is igyekszenek leplezni a szabálytalanságokat.

— Az rendszeresen előfordul, hogy megpróbálnak elfutni a feketén foglalkoztatottak. Vagy azt mondják, hogy éppen akkor kezdtek. Tavaly azonban az is előfordult, hogy csak a rendőrség segítségével tudtunk bemenni egy munkahelyre ellenőrizni — meséli Nagy János.
Az elmúlt esztendőben megyénkben a munkaügyi felügyelők 244 millió forint bírságot szabtak ki. Ez 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Ám a foglalkoztatási szabályokat megszegő vállalkozások nem csak pénzbüntetésre számíthatnak. A felügyelőség határozatai ugyanis felkerülnek az internetre. Sőt a cégeket a különböző támogatásokból, a közbeszerzésből is kizárhatják kettő-öt évre.
— Ez talán még a bírságnál is súlyosabb büntetés. A közelmúltban például bejött egy cég vezetője, hogy bírságoljuk meg, amennyire csak akarjuk, de ne zárjuk ki a közbeszerzésekből — mondja a munkaügyi felügyelőség igazgatóhelyettese. A szakember szerint azonban mérlegelésre nincs lehetőségük.

Új helyen a felügyelők

Bár már 2006-ban különvált a munkavédelmi és a munkaügyi felügyelet, a két szervezet egészen az elmúlt év végéig egy helyen működött Szolnokon. A szűkös hely azonban megnehezítette az ügyfélfogadást. Éppen ezért tavaly a munkaügyi felügyelőség új helyre, a Kellner Gyula út 2-4. alá költözött. Itt már kulturált körülmények között fogadhatják a felügyelőséget felkeresőket. De a felügyelet munkájáról az érdeklődők tájékozódhatnak a www.ommf.gov.hu internetes oldalon is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!