Gazdaság

2008.02.22. 11:45

Jól jövedelmező volt tavaly a jövedelemadó

A személy jövedelemadóból 16 százalékkal többet szedett be tavaly Észak-Alföldön az Apeh, mint egy esztendővel korábban.

Teleki József

A növekedés pedig a térség mindhárom megyéjében közel azonos volt — mondta el Szolnokon az adóhatóság régiós igazgatója. Mogyorósiné Gábor Hajnalka emlékeztett rá, hogy az előző években 4-5 százalékkal nőttek a jövedelemadó befizetések, így a tavalyi emelkedés kiugrónak számít. Mindez a szakember szerint azzal magyarázható, hogy a fokozottabb ellenőrzéseknek köszönhetően javult az adófizetési morál.

Az elmúlt esztendőben ugyanis a régióban 32 ezer ellenőrzést végeztek az Apeh szakemberei. Köztük 1200 vagyonosodási vizsgálatot, melyek háromnegyede valamilyen hiányosságot tárt fel. Az így megállapított adókülönbözet régiós szinten 9,3 milliárd forint volt, melyhez megyénk 2,8 milliárddal „járult hozzá”. A vizsgálatok során a legtöbb esetben kölcsönre hivatkoztak az érintettek. Mogyorósiné szerint azonban nehezen hihető, hogy az idős, nyugdíjas szülők 20-30 millió forintot kölcsönözzenek.

A vagyonosodási vizsgálatok idén is folytatódnak, de kiemelt figyelmet fordítanak többek között a gazdaság fehérítésére, a fekete foglalkoztatás visszaszorítására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!