Gazdaság

2008.02.22. 11:51

Kistérségek, nagy különbségek

A megyét a Tisza gazdasági értelemben is két részre osztja. A szőke folyótól nyugatra eső két kistérség, a szolnoki és a jászsági szinte minden mutatójában felülmúlja a maradék ötöt.

Teleki József

A megyében működő vállalkozások több mint fele a jászberényi és a szolnoki kistérségben található. Még élesebb a különbség az értékesítéseket nézve, hiszen a hét kistérség közül ez a kettő adja a megye belföldi értékesítésének háromnegyedét, a kivitelnek pedig közel 80 százalékát. De a megye ötven legnagyobb vállalkozása közül negyven Jászberény, illetve Szolnok vonzáskörzetében található.

Tiszafüred környékén a legkedvezőtlenebb a helyzet

A KSH 17 féle szempont alapján vizsgálta a megye településeit. Így többek között figyelembe vették a 60 év felettiek arányát, a településről elköltözők, illetve beköltözők közötti különbséget, az iskolázottságot de számoltak a munkanélküliekkel, a vállalkozásokkal, az átlagjövedelemmel, a csatornázottsággal. Sőt, még a személygépkocsikat is számba vették. Mindezek alapján a tavaly közzétett adatok szerint a jászberényi kistérségből mindössze öt település (Jászágó, Jászfelsőszentgyörgy, Jászivány, Jászkisér és Jászladány) számít elmaradottnak. Ilyen településen pedig csupán a térség lakosságának 17 százaléka él. Az elmaradottság és magas munkanélküliség a megyében leginkább Tiszafüred körzetét sújtja. A körzet 13 településéből Kunhegyes és Tiszafüred kivételével valamennyi támogatottnak számít. A lakosság fele azon a 11 településen él, ahol az országos átlag 1,7-szeresét meghaladja a munkanélküliség. A gazdasági és infrastrukturális elmaradottság a kistérség tíz településére jellemző, és a népesség négytizedét érinti.

Az élmezőny és a leszakadók közötti távolság pedig nem csökken. Évek óta csupán kisebb változások figyelhetők meg, így mindenekelőtt a jászberényi kistérség erősödése. Bár még mindig Szolnokon található a legtöbb top 50-es cég, ám számuk csökkent, míg a Jászságban működőké nőtt. Itt a legmagasabb a megyében az egy cégre jutó árbevétel is. Ez elsősorban a kivitelnek köszönhető. A megye exportjának majd 60 százaléka ugyanis e térséghez köthető. Mindezzel messze leelőzi a többi kistérséget, így Szolnokot is. Ugyanakkor a legtöbb cég még mindig a megyeszékhelyen működik. Itt ezer lakosra 91 vállalkozás jut az APEH adatai szerint.

Vállalkozói kedv tekintetében a kunszentmártoni és törökszentmiklósi térségben a legrosszabb a helyzet. E területken ugyanis ezer lakosra mindössze 48 vállalkozás jut. Más mutatók tekintetében viszont a szomszédos mezőtúri térség számít sereghajtónak, ugyanis itt a legalacsonyabb az egy vállalkozásra jutó értékesítés, mely majd negyede a jászságinak. A megye egészének belföldi értékesítéséből mindössze négy százalékkal, az exportjából pedig alig egy százalékkal részesedik a térség. Ezután nem meglepő, hogy az ötven legnagyobb cég közül mindössze egy működik Mezőtúr és vonzáskörzetében, a 49. helyre rangsorolt Vos Logistics Hungary Kft.  

Mindez a személyi jövedelem adókban is tükröződik. A KSH adatai  szerint 2006-ban a szolnoki kistérségben volt a legmagasabb, 318 ezer forint az egy adófizetőre jutó jövedelemadó.  Ennek közel felét, 165 ezret fizettek átlagosan a Kunszentmártonban és a környékén élők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!