Gazdaság

2008.07.23. 18:25

Ma újabb „kötvényháború”

Kétmilliárd forintos kötvénykibocsájtásra készül Szolnok városa — jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Hegmanné Nemes Sára alpolgármester. A ma délutáni rendkívüli közgyűlés legsarkalatosabb napirendi pontja is várhatóan ez a téma lesz.

MÉSZÁROS GÉZA

Adósságait rendezendő, hitelállományát és költségvetési hiányát csökkentendő, alig egy éve 8,7 milliárd forintos kötvénykibocsájtásra kényszerült a megyeszékhely. Hogy akkor jól döntött-e, majd az idő eldönti. Mindenesetre a kötvénynek néhány hónapon belül mintegy 700 millió forint volt a hozadéka. A 8,7 milliárd forintból 7 milliárd forint ugyan lekötve nyugszik a kijelölt bankintézetnél, ám ez összeg java része a közeljövőben beinduló pályázati fejlesztések önerejére kellenek.

Ezúttal újabb kötvénykibocsájtásra készül a szolnoki önkormányzat. Hegmanné Nemes Sára elmondta, a Szolnoki Ipari Park Kft. az üzleti tervében rögzített, vállalt pénzügyi kötelezettségeket önerőből nem tudja teljesíteni. Ennek oka elsősorban a 2004-ben kötött kedvezőtlen lízingszerződésben, illetve a park fejlesztésére ugyancsak az előző ciklusban fölvett, pénzügyi hátrányokat okozó hitelszerződésben keresendő. A vállalt közműfejlesztéseket teljesíteni kell, ám a város számára kedvezőtlen hitelek miatt ez komoly nehézségekbe ütközik. A kötvénykibocsájtással Szolnok városa tulajdonképpen egy hitelkiváltást valósít meg — egy kedvezőtlen lízingkonstrukciót egy előnyösebb hitelszerződéssel vált fel. A pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez a forrásokat 2 milliárd forint névértékű zártkörű kötvény kibocsátásával kívánja az önkormányzat előteremteni. Ezzel a korábbi kedvezőtlen konstrukcióban vállalt adósságokat az önkormányzat rendezni tudja, illetve a fejlesztési forrásokat is megteremti.

— A futamidő 13 év. A törlesztőrészletek a parkba betelepülő új vállalkozások miatt megnövekedő adóbevételeknek köszönhetően nem jelentenek teljesíthetetlen terhet a költségvetés számára. A fejlesztések által kialakított ipari környezet további befektetéseket vonz, munkahelyeket teremt a városban. Így Szolnok jövője szempontjából ez egy megtérülő, rendkívül fontos befektetés — vélekedett az alpolgármester.

— Szolnok 2007. évi gazdálkodásának legnagyobb kérdőjele a kötvénykibocsátás — fogalmazta meg egy idei áprilisi sajtótájékoztatóján Radócz Zoltán, a pénzügyi bizottság elnöke. Az MSZP frakcióvezető-helyettese az önkormányzat zárszámadásának adataira hivatkozva akkor kifejtette: a 8,7 milliárdos kötvénykibocsátás, valamint az azt terhelő 4,8 milliárd forintos kamatokkal együtt a város adóssága 13 milliárddal nőtt. Így ez 2007. év végére elérte a 20 milliárdot.

— A kötvényből már az áthúzódó kötelezettségvállalással együtt 3 milliárdot elköltött az önkormányzat. Idén várhatóan ugyanennyi megy el — szögezte le áprilisban Radócz Zoltán, aki már akkor valószínűsítette, hogy idén újabb kötvénykibocsájtásra kényszerül a város.

— Az az állásfoglalásunk, hogy a meglévő pénzállományból, a korábban kibocsájtott kötvény hozadékából kell az Ipari Park Kft. pénzügyi gondjait megoldani — hangsúlyozta ezt már szerdán Csák László, a szocialisták városi frakcióvezetője. — Nem szabad újabb adósságba keveredni. Az alpolgármester asszony korábban mindig sajtótájékoztatót tartott arról, hogy mekkora többletet hozott a kötvénykibocsájtásból származó lekötött betét, most azonban hallgat. Június 30-án az ötmilliárdos törzstőkénél közel 30 millióval kevesebbet hozott a betét, s csak egy, a pénzügyi bizottság által szorgalmazott akcióval lehetett július 17-re azt plusz kétmillióra feltornászni. Ha jelenleg ennyire kiszámíthatatlan a pénzügyi befektetési piac, miért bocsájtunk ki újabb kötvényeket, s miért nem fordítjuk a jelenleg meglévő „gyengébb” pénzállományunkat az Ipari Park Kft-re. Ezt az álláspontot fogjuk képviselni a rendkívüli közgyűlésen is — mondta a szocialista képviselő.

KÉP: ???????????????????????????

FOTÓ: ?????????????????????????

KERETES!!!!!!!

Szalay Ferenc polgármester, valamint a CIB Bank képviselői 2007. június 20-án aláírták a 8,7 milliárd forintos kötvénykibocsájtásról szóló szerződést. Ötmilliárd forintot fejlesztésre, illetve hitelkiváltásra szán a város, 3,7 milliárd forint pedig négy év konszolidációs lépéseinek fedezetét adja. Ebből a forrásból lesz fejleszthető a Tiszaliget egésze a campus-szal és a strandfürdővel, a Szapáry utca a gyaloghíddal és egy sportuszodával, ebből valósítható meg további gátépítés, a belvárosi rehabilitáció folytatása és a Mester úti innovációs központ kiépítése, de a közúthálózat-fejlesztés is elsődleges szempont a közeljövő beruházásai között. Mindezen túl a kötvényekből származó pénz az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt biztosíthatja. A jelenleg tervezett kétmilliárdos kötvénykibocsájtást az Ipari Park Kft. lízingszerződésének kiváltására, illetve a park fejlesztésére fordítja a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!