Gazdaság

2009.08.14. 08:31

A papírgép bontása megkezdődött, Kínába kerül

Az elmúlt évben nagyon keveset lehetett hallani a szolnoki Papírgyárról, az eladása körül kialakul helyzetről. Most annál is inkább aktuális a kérdés, mert szemmel láthatóan nagy a sürgés-forgás a Tószegi úti telep környékén.

Gelei József

— Azok a munkálatok, amelyek az arra járók számára észrevehetőek, a nem papírgyári tulajdonban lévő, úgynevezett PCC-épület lebontását jelentik — felelte érdeklődésünkre Ferencz Gábor, a Mondi Business Paper Zrt. igazgatóság elnöke. — Várhatóan szeptember végéig befejeződik a bontás és szabaddá válik az a rész, amely iránt több érdeklődő is van.

— Mi a helyzet a papírgéppel?
— Hónapokig tartó tárgyalások után sikerült a szerződést aláírnunk, s a gép Kínába kerül. Bontása megkezdődött, kiszállítása szeptemberben indul és várhatóan az év végéig befejeződik.

— Mi lesz a sorsa a jó állapotban lévő ingatlanvagyonnak? Milyen gazdasági tevékenység képzelhető el a felszabadult területeken?
— Ez irányban is számtalan tárgyalást folytattunk és folytatunk az érdeklődőkkel. Kereskedelmi, logisztikai, illetve ipari gyártó-összeszerelő célra szeretnék megszerezni a mintegy 17 hektáros területet és épületeit. Van aki egyben, van aki a terület, illetve épületek egy-egy része iránt érdeklődik.

— Mikorra várható konkrét előrelépés? Hiszen ez ismét munkahelyeket biztosíthatna, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben rendkívül fontos lenne Szolnok és környéke számára.
— A Mondi olyan üzleti koncepcióval rendelkező partnert szeretne, mely lehetőleg minél több munkahely megtartását, kialakítását biztosítja. Tőkeereje, referenciái alapján pedig garantálja a vagyon állagának megőrzését, fejlesztését és lehetőleg a minél átfogóbb gazdasági tevékenység(ek) kiépítését. Szeretném hangsúlyozni, a Mondi nem kizárólag a legmagasabb elérhető árat veszi figyelembe, hanem a város hosszú távú érdekét szolgáló komplex hasznosítás kap prioritást. Úgy ítélem meg, tárgyalásaink legkésőbb az év végéig befejeződnek és legkésőbb 2010 első félévében megállapodás születik.

— Bár a gyár több mint egy éve bezárt, mégis mind a mai napig számtalan helyen lehet találkozni a Mondi nevével, logójával. Közismert, hogy a cég jelentős szerepet vállalt a közösségi feladatok támogatásában, mi várható a jövőben ezen a területen?
— Valóban, a Mondi (illetve a Neusiedler) közel 13 éves időszakában nemcsak kiváló gazdasági eredményeket ért el, hanem a vállalat vezetése arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy méltó, arányos részt vállaljon a közösségi feladatokból. Természetesen a korábbi nagyságrendet nem tudjuk tartani, de továbbra is támogatói vagyunk az egészségügynek, a kultúrának, a sportnak, az oktatásnak és ezt a támogatást lehetőség szerint a tulajdonosváltásig biztosítani szeretnénk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!