Gazdaság

2009.08.05. 17:59

Csak négyen vannak, de 127 millióval tartoznak

Már az APEH feketelistáján is érződik a válság hatása. A legnagyobb adósok száma negyed év alatt közel tíz százalékkal nőtt országosan. Hasonló mértékű emelkedés volt megfigyelhető megyében is, így a nagyadósok száma megközelítette a kétszázat.

Teleki József

A legnagyobb adósok listájának közzétételét törvény írja elő az adóhatóságnak. A napokban megjelent legfrissebb, az idei első félév adatai alapján összeállított lajstromra 2764 olyan magánszemély, illetve egyéni vállalkozó neve és lakcíme került fel, akiknek tartozása 180 napnál régebbi és meghaladja a tízmillió forintot.

Ugyanakkor 1349 cég is szerepel a listán, melyeknél az adóhátralék már fél éve meghaladja a százmilliót. Az adósok száma március óta fokozatosan nőtt. A huzamosabb ideje tartozó magánszemélyek lajstroma tíz, a vállalkozásoké 7 százalékkal nőtt negyed év alatt országosan.

A hosszú névsorban számos megyebeli is szerepel: összesen 162 magánszemély, 19 egyéni vállalkozó és 15 társaság. Hogy ki mekkora összeggel tartozik az államnak, azt pontosan nem lehet tudni. Akiknek az ügyében még nem született jogerős határozat, azoknál ugyanis nem lehet nyilvánosságra hozni sem a hátralék, sem a pótlékok, bírságok összegét.

Ám annyi bizonyos, hogy ha a feketelistán szereplők mindegyike — magánszemélyek, egyéni vállalkozók és a társaságok — csupán a legkisebb összeggel tartozik, akkor is több mint hárommilliárd forint adót nem fizettek be. Ehhez pedig pluszként jön még a megállapított adó- és mulasztási bírság, valamint késedelmi pótlék együttes összege.

Akiknél viszont az elmúlt negyedévben jogerőre emelkedett az adóhátralékot megállapító határozat, azoknál a pontos összegeket is közzéteszi az adóhatóság. Ezen a listán 214 cég és magánszemély neve szerepel. Közülük négy magánszemély megyebeli.
Az egyik egy jászladányi férfi, aki 26 millió forintos adóhiányt halmozott fel, melyet már 17 millió forintos bírság is növel. Egy jászberényi  lakosnak pedig több mint 17 milliós adóhiánya és hozzá tartozó 18 milliós bírsága van. A harmadik, egy jászárokszállási férfi adószámláján 14 milliós tartozás mellett csaknem ugyanannyi pótlék és bírság szerepel. A negyedik egy kőtelki asszony, akinek 11 milliós adóhiányát tízmillió pótlék tetézi.

Pedig az Észak-Alföldön az adóhatóság igencsak rákapcsolt a behajtásokra. Ennek eredményeképpen az első félévben 13,1 milliárd forintnyi kintlévőséget szedtek be. Ez ugyan valamivel kevesebb, mint az elmúlt esztendő első hat hónapjában volt, ám így is öt százalékkal csökkent a működő vállalkozások hátraléka. Igaz, az első félévben 321 határozat született adószám felfüggesztésre, valamint 310 esetben történt adószám törlése. Mindemellett a régióban több mint négyszáz cég ellen kezdeményezett felszámolást az adóhatóság.
Az APEH-nek azonban nem csak feketelistája van. Az úgynevezett köztartozásmentes adózói adatbázisba régiónkból 2135 cég kérte felvételét.

Sok a felszámolás alatt lévő cég

A feketelistán továbbra is sok a kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt álló cég. Olyanok is akadnak, amelyek többször is szerepelnek az adósok között. A legnagyobb tartozása egy budapesti felszámolás alatt álló kft-nek van, a bírságokat is beleértve 3,2 milliárddal tartozik az APEH-nek. A magánszemélyek top listáját egy fővárosi férfi vezeti mintegy 821 millió forinttal. Összesen hat magánszemélynek is meghaladja a tartozása a 100 millió forintot.

A megyéből a feketelistára került adózók

Adózó         2009 március    2009 június
Magánszemély        151            162
Egyéni vállalkozó     15              19
Társaság                 17              15

FORRÁS: APEH, ÚJ NÉPLAP-GYŰJTÉS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!